Читај ми!

Тунели без пута, како је кањон Милешевке победио грађевинаре

Изнад манастира Милешеве завршава се кањон Милешевке, дуг 24 километра, уклештен међу падинама Златара и Јадовника, разноврсног биљног и животињског света и богатог културно-историјског наслеђа. Управо дуж тог кањона, средином прошлог века почела је изградња пута који ће села спојити са долином Лима, али су од тог великог подухвата, до данас, остали само тунели, нанизани у беспућу.

У походу на кањон Милешевке 1947. године, када је почела изградња магистрале која ће повезати лимску долину са Пештером, све је било силно – и воља и механизација, и камени масиви који су прокопани и новац који је утрошен.

Пут је требало да буде дуг 17 километара, са 12 тунела, и био би најкраћа веза Пријепоља са рубним општинским селима. Градња је, међутим обустављена после четири године.

Радови су обновљени осамдесетих година прошлог века – тада је, за непуне две године пробијено осам тунела, укупне дужине 600 метара, и урађено десет километра земљаних радова на траси будућег пута. А онда је, поново, све стало.

„Тунели су негде, да кажем, и заборављени до момента када су популаризовани снимањем филма Лепа села лепо горе, и интересантно да се велики број туриста у ствари интересује баш за тунеле где су они, јер су негде и начули да су у Пријепољу и да су у близини манастира Милешеве“, истиче Драгана Вараклић, в. д. директора Туристичке организције Пријепоље.

А ту су и испоснице Светог Саве, на другој страни кланца. Па старо утврђење Милешевац, или Хисарџик. Ту је река и кањон који је у међувремену проглашен Резерватом природе, чији се понори спуштају до 300 метара, где су настањени медведи, дивокозе, орлови, па и панчићева оморика.

Ту су и села и домаћини који с правом рачунају на приходе од сеоског туризма.

„Гости нам стижу из целе Србије, замислите, чак нам долазе и из Израела, то су неке мале туристичке туре које долазе неколико пута током лета, нисмо недоступни, ко зна и ко жели, он сигурно пронађе пут било како, или лети или зими“, рекла је Самира Фазлић из Пријепоља.

Од идеје о путу, сада су остали само тунели, разјапљене чељусти у стенема, местимично засуте каменим одронима. И врло је могуће да тако и остане – па да се неко, у далекој будућности, уз све смислене и јасне трагова људског делања, с правом запита чему ове грађевине над кањоном, у недрима планине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи