Читај ми!

Јатаган-мала, потрага за бољим животом у беди велеграда

За Јатаган-малу многи су први пут чули у серији „Сенке над Балканом“, али мало ко зна да је то насеље заиста постојало и то малтене у центру града.

Јатаган-мала настала је давне 1919. године, када се на простор између данашње Мостарске петље и Аутокоманде доселила углавном сиротиња из старе Србије и са севера Црне Горе, у потрази за бољим животом.

„Било је занатлија, музичара, чак је било забележено службеника који су радили у државним службама. Забележен је и случај да су овде живела и два жандарма, полицајца. Али је интересантно да је у том насељу, с обзиром да је тада већ познати Вајферт имао велику пивару, направио три велике бараке са 30 станова да би помогао тим људима“, каже хроничар Видоје Голубовић.

Према попису из 1924. године, у насељу је било 490 кућа са 2.000 становника. Такође, било је 16 радњи: пиљарнице, дућани, ковачнице, обућарска и фотографска радња.

Јатаган-мала није имала воду, канализацију и струју, а становници су се водом снабдевали са три чесме које је поставила општина. Десетак година касније, насеље је нарасло на 8.000 становника. Више од половине кућа издавало се у закуп.

„Све куће тих првих досељеника које су овде направљене, биле су без пода, значи биле су на земљи. Необично је данас објаснити да је висина појединих кућа била око 1,4 метара, да су улази били јако мали, неки су били без прозора. Ретко која кућа тадашња је имала 1,8 метара висине. Биле су скромно покривене разним шибљем или лимом. Мањи број кућа је имало црепове, тако да је заиста било скромно живети на овој територији“, објашњава Голубовић.

Постоји неколико објашњења о пореклу назива Јатаган-мале. Једно је, да су њени становници преко ноћи „на јатаган“ отимали земљиште од државе, док неки сматрају да је име настало тако што је приликом ископавања земље за темеље једне од првих подигнутих кућа нађен стари јатаган. Јатаган је, иначе, врста једноручног мача који се користио у Османском царству.

Још 1924. предлагано је да се, због урбанизације, насеље сруши, али то се десило тек 1939. када је порушено скоро 500 кућа, да би насеље потпуно нестало 1960. године.

Становници су били пресељени у ново насеље на Лединама. Данас се, тамо где је некада била Јатаган-мала, налазе Медицински и Ветеринарски факултет, Клиничко- болнички комплекс и ауто-пут.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи