Читај ми!

Страдивари и Гварнери: најскупље виолине на свету

Виолине из 18. века достижу цене и преко 18 милиона евра. На инструментима чувених градитеља Страдиварија или Гварнерија музичари и даље свирају. А оне су и веома добра инвестиција. Нестваран звук, као са другог света, јединствен је и непоновљив.

Страдивари и Гварнери: најскупље виолине на свету Страдивари и Гварнери: најскупље виолине на свету

У 18. веку, легендарни италијански произвођач виолина Антонио Страдивари знао је да очара музички свет тоновима виолине. Страдиваријеве виолине и данас су изузетно популарне, а на њима рецимо свирају и чувена немачка виолинисткиња Ане-Софи Мутер, као и холандски „краљ салонске музике”, Андре Рију.

Сматра се да је до данас сачувано око хиљаду Страдиваријевих виолина, а Ане-Софи Мутер поседује две: „Емилијани” из 1703. и „Лорд Дан-Равен” из 1710. Инструменти обично носе имена својих претходних власника или познатих виртуоза који су на њима свирали. Њихове цене се крећу између три и 16 милиона евра, мада оне могу да буду и скупље.

У време пандемије короне, Андре Рију био је забринут за опстанак свог Оркестра Јохан Штраус због тога што није наступао, па је зато чак размишљао и да прода своју вредну Страдиваријеву виолину. До тога на срећу није дошло па је и током овог празника његова виолина поново заводљиво свирала, поготово током програма „Божић́ са Андреом”.

Гварнери дел Гесу – најскупље виолине на свету

Дуго је Страдиваријева „Лејди Блунт” важила је за најскупљу виолину на свету са ценом од преко 15 милиона евра. Након 2010. године, виолине Ђузепеа Гварнерија дел Гесуа продате су на аукцији за више од 16 и 18 милиона евра.

Сада су у оптицају и веће суме, а купци често остају анонимни. Од инструмената које је направио тај градитељ виолина који је живео од 1698. до 1744. године, широм света остало их је само око 200. То им и повећава цену.

Немачко-амерички виолиниста Августин Хаделих од 2020. свира на позајмљеној Гварнеријевој виолини. „Био сам фасциниран звуком виолине и одмах сам знао да желим да је свирам”, каже Хаделих за DW. „Звук је прецизнији и топлији, и нарочито на ниским тоновима, виолина звучи јаче и пуније, а то немају све виолине.”

Скупи инструменти на зајам на ограничено време

Многи познати виртуози, али и талентовани почетници, добијају прилику да користе вредне инструменте путем позајмице. Руска челисткиња Анастазија Кобекина свира виолончело Антонија Страдиварија из 1698. године, позајмљено од једне швајцарске фондације.

Младу шпанску виолинисткињу Марију Дуењаш, која је 2022. потписала ексклузивни уговор с музичком кућом „Дојче грамофон”, хвале због виртуозног свирања и уметничке зрелости. То је привукло потенцијалне зајмодавце.

Немачка фондација „Мусиклебен” обезбедила јој је виолину Николе Гаљијанија. Поред тога, 20-годишња виолинисткиња користи и Гварнеријев инструмент из 1736. позајмљену од музичке фондације „Нипон", која припада јапанском Министарству образовања, културе, спорта, науке и технологије, и уједно поседује највећу Страдиваријевих виолина.

Како доћи до вредног инструмента?

Двадесеттрогодишњи британски виолончелиста Шеку Кане-Мејсон већ́ више од годину дана свира виолончело Матеа Гофрилера из 1700. Тај венецијански градитељ инструмената био је познат по изузетном квалитету својих виолончела, а Кане-Мејсон је фасциниран њеним пуним звуком: „Моје свирање се променило и развило с тим инструментом”, каже он за DW.

Кане-Мејсон је виолончело позајмио од једне групе спонзора, а то му је омогућио стручњак за виолине Флоријан Леонхард који се бави старим инструментима. „Одавно је познато да су инструменти добра инвестиција”, рекао је Леонхард у једном документарном филму DW. „Број старих инструмената је ограничен, а има све више заинтересованих широм света.”

Гудачки инструменти - добра инвестиција

Познатом британском виолинисти Данијелу Хоупу није био потребан посредник за изнајмљивање. „Једног дана су ме позвали из ведра неба и једна дама је рекла да жели да инвестира у моју виолину”, каже Хоуп за DW. Он је требало само да изабере инструмент на ком жели да свира, а госпођа би га онда купила као инвестицију.

„Уметницима је скоро немогуће да приуште те инструменте, јер је експлозија цена сулуда", каже Хоуп. Одабрао је Гварнеријеву виолину „Липински” из 1742. године, названу по виртуозу из 19. века Каролу Липинском.

Засвирати једном Моцартову виолину

Неки инструменти су толико ретки да је пука срећа да се на њих наиђе. Виолиниста Рено Капусон обично свира Гварнерија који је некада био у власништву чувеног виолинисте Исака Стерна.

Године 2021, на 100. годишњицу Вурцбуршког „Моцарт-фестивала”, имао је прилику да свира виолину која је некада припадала Волфгангу Амадеусу Моцарту. Она потиче из радионице Пјетра Антониа Дала Косте из 1764. године, а инструмент је у власништву фондације „Моцартеум Салцбург”.

За Капусона то не само да је била велика радост, већ́ и изазов. „Инструменте су донели људи из Салцбурга и држали су их све време са собом”, испричао је Капусон за DW после концерта. „Ако смо хтели да вежбамо, морали смо да питамо. Зато нисам успео да свирам виолину превише, али у питању је свакако било дивно искуство. Инструмент је био веома звучан”.

Помоћи будућим звездама 

Тек када неко свира на неком гудачком инструменту, рецимо на Моцартовој виолини, он може да препозна његов квалитет. Уосталом, вредност инструмента не одређују само произвођач или претходни власник, већ́ и познати виртуози који су инструмент свирали током векова.

„Трудим се да апелујем на људе који такође размишљају о инвестицији – апсолутно је неопходно да младе, будуће, амбициозне звезде имају прави инструмент пред собом”, каже стручњак за виолину Флоријан Леонхард.

Такву шансу својевремено је добио и чувени виолиниста Дејвид Герет, који данас има милионски аудиторијум. Са 13 година добио је на позајмицу правог Страдиварија на неколико година. Недавно је свирао Гварнерија дел Гесуа позајмљеној из италијанског града Кремоне.

Тај 42-годишњак био је толико одушевљен виолином, да је у септембру 2022. у Паризу купио Гварнерија из 1736. за 3,5 милиона евра. „То је за мене било као добитак на лутрији”, рекао је Герет новинарима тада. Герета ће публика имати прилику да чује током 2023. на његовој „Иконик-турнеји”.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи