Читај ми!

Новогодишња атмосфера у Италији – омиљено доба године су празници

Широм света прослављен је католички Божић, а данас се прославља Свети Стефан. То за многе значи и почетак годишњих одмора и дочек Нове године. Како је у Италији прослављен Божић и како Италијани проводе новогодишње празнике.

Градска божићна и новогодишња расвета у Италији, традиционално се пали 15. новембра и гаси 15. јануара и у том периоду Италијани славе Божић, Нову годину и празник Епифанија 6. јануара - а ове године су празници у знаку штедње.

Наиме, многи италијански градови су упалили лед расвету која се гаси након 10 часова увече и максимално је упаљена пет сати дневно. Тако се дрво у Риму на Пјаца ди Спања гаси у 22 часа, као и расвета у чувеној Виа Кондоти.

Ове године су страни туристи одлучили да себи за Божић поклоне пут у Италију. И још једном је Рим најтраженија мета странаца, а за њим следе Милано и Венеција. Ту је и Напуљ са својим традиционалним Божићним јаслама.

"Ми имамо античку, лепу традицију, овде постоји школа у којој млади уче  занат, односно како да напарве Божићне јасле, чувене у свету. То је предивна уметност", истакао је Италијан.

Ове године 8 од 10 Италијана је Божић провело код куће, како због традиције, тако и због уштеде. Италијанска федерација хотела изнела је податак да 17 милиона Италијана путује за време празника, њих 12 милиона је отпутовао за Божић, а скоро 6 милиона ће отпутовати за Нову годину. Тако ће се остварити зарада од 13 милијарди што је цифра која одговара оној из 2019. године, пре пандемије.

"Напокон једна нормална пијаца након прве године у којој је све било затворено и прошле године када смо бројали људе који су улазили и стављали им наруквице. Надам се да ће ово бити добра година за нас и све оне божићне пијаце које негују занатску традицију", навела је једна суграђанка.

Ове године само један мали део тринаесте плате коју Италијани добијају у време Божића намењено је куповини поклона, остатак иде на кућу, таксе и рачуне. 64 одсто Италијана је за божићне поклоне потрошило око 300 евра, док једна од три особе није прешла 100 евра.

Без обзира на доста тешку годину, овај период је најомиљеније доба године за Италијане. Иако општине штеде на осветљењу, ту су приватне фирме да то надокнаде, те је у Милану могуће видети 13 божићних јелки са потписима славних дизајнера, десетак јелки у Риму, као и у другим градовима, док се у месту Губио налази и највеће божићно дрво на свету високо 650 метара, са скоро 500 лампица свих боја и звездом од 1. 000 квадратних метара.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи