Читај ми!

Полицијска чета коњаника скоро осам деценија брине о безбедности Београђана

Полицајци у главном граду, о грађанима брину уз драгоцену помоћ чете коњаника. Реч је о јединој таквој чети у Србији чији се службеници готово осам деценија могу видети како патролирају излетиштима, али и како интервенишу током нереда. Наша екипа проверавала је како се припремају коњи за један такав задатак и може ли свако да буде јахач у тој чети.

Полицијски службеник Сем помаже у чувању јавног реда и мира већ две године. Као и свака животиња, да би превазишао страх од одређених ситуација, морао је да прође специфичну обуку. Посебна припрема и посебан одабари важи и за полицајце који постају део ове елитне јединице. Семова партнерка се није превише навикавала на седло, јер се и пре доласка у полицију, пуних 15 година, бавила јахањем.

„Овај посао и ова животиња мора да се воли, да се односимо као љубимцу и да имамо неку одговорност према њему, мени је љубав према коњима била пресудна. Бринемо о њему и некад га стављам на прво место и пре себе, битно је да он буде, он нас носи и он нас чува донекле", рекла је Милица Ђокић, коњаник, припадница полицијске бригаде",

Без озбира колико дуго су у овој чети и да ли имају искуства на терену, чека их дуготрајна и редовна припрема.

Њихови тренери, док су на отвореном пале бакље, у затвореним их уче да гурају препреке, пуштају навијачке песме а све како би им обављање полицијских задатака деловало као игру.

За разлику од њихових јахача на бибер спреј се не припремају јер немају рецепторе за тај гас.

„Користимо пиротехничка средства, тениске лоптице што смо могли да видимо, користимо разне пилатес лопте или препреке... било шта што им изгледа као нешто што чека. Кад види да му се ништа страшно није десило, не реагује на такве појаве ни на терену, а онда иде и посластица као награда, они се на ово најлакше науче", каже потпоручник полиције Ирена Маричић, командир вода коњаника.

Баш као и код људи, и сваки коњ има другачији карактер, у ову чету се због природе посла, углавном бирају они који су питоме нарави.

Када иду на терен, у пару су увек један млади и један искусни коњ. Њихов задатак нису само критичне ситуације.

„Специфична је јер користи коња, пружамо подршку полицијским батаљонима, вршимо патролну делатност као што је Ада, Кошутњак, Авала, можете нас видети и на Калемегдану и на Земунском кеју. Имамо добра искуства, људи поштују коњанике и већа је могућност да приђу коњаницима и обрате им се", изјавио је мајор полиције Милан Милошевић, командир Чете коњаника ПЈП Полицијске бригаде.

Полицијска бригада има и свој Коњички клуб „Полицајац". Четвртком и викендом и суграђани могу да дођу и друже се са овим изузетним животињама.

Тај клуб је право место за први утисак оним јахачима који размишљају да ли да се определе за овај специфичан полицијски позив.

Полицијска чета коњаника постоји 76 година једна је од најстаријих таквих јединица у овом региону.

Основана је у Земуну, на месту данашње Криминалистичко-полицијске академије, а годину дана касније премештена је на Баново Брдо.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи