Читај ми!

Један возач и један поштар израђују необичне и репарирају старе бицикле, али не желе да их продају

Двојица Матаружана, Душан Миљковић и Петар Зечевић, иако по занимању возач односно поштар, израђују необичне и репарирарју старе предратне бицикле. Љубав према бициклима траје од детињства,а данас је много више од хобија.Све је почело пре једне деценије, када су направили први необичан чопер бицикл.

Каишеви од аутомобила, ременици, делови тестера за дрва, странице од кревета, само су неки од делова бицикала у колекцији Душана Миљковића и Петра Зечевића. Од бицикла чопера, на који су обојица поносни, својом маштом и умећем годишње направе два до три бицикла.

„Дође идеја у тренутку, а после неке детаљи, сам изглед се решава у лету. У зависности од идеје, доступности делова, обрада машинских, фарбања, заваривања, може трајати од три до шест месеци, израда једног необичног бицикла“, објашњава Душан Миљковић.

Један другом помажу у изради необичних бицикала. За разлику од Душана, Петар воли старе бицилкле, које су вожени почетком прошлог века. А када не пронађе такве, Петар Зечевић и од нових бицикала направи старе.

„Природним процесима, они су изложени сунцу и киши. Тај процес кородирања траје од 15 до месец дана, и после тога они су спремни за вожњу. За сада не планирам да их продајем. У колекцији има преко 30 комада. Једног дана планирам да отворим салон да људи могу да виде необичне старе бицикле“, каже Петар.

Своје необичне двоточкаше, углавном возе на скуповима у Београду, где како кажу, увек буду запажени.

„Доста људи заправо приђе и питају о разноразним детаљима о бициклу. Желе да додирну, да се увере да је то једноставно заиста страница од кревета. Неки су и довољно храбри да се усуде чак и да пробају бицикл, што ја сматрам да је поприлична авантура. Поготово ту где треба да се заправо попнете, а поготово када треба да сиђете с тог бицикла“, напомиње Душан.

Необичне бицикле не желе да продају, јер је љубав према двоточкашима више од хобија. Већ на пролеће, њихова колекција биће богатија за два нова модела, на којима Душан и Петар ових дана марљиво раде.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи