Читај ми!

Јапански милијардер одабрао осам сапутника за лет на Месец

Јапански модни магнат Јусаку Маезава одабрао је осам сапутника који ће му се придружити на путовању око Месеца свемирском летелицом „Старшип“ коју припрема Масков „Спејс Икс“. У групи су између осталих, амерички ди-џеј Стив Аоки и популарни јутјубер Тим Дод, познатији као „Евридеј астронаут“.

Мисија, названа „Драги Месец" (Dear Moon), први пут је најављена 2018. године. Маезава је првобитно намеравао да поведе групу уметника са собом на шестодневно путовање око Месеца, али је касније је проширио своју дефиницију „уметника" и додао да је позив отворен за људе из свих сфера живота који себе доживљавају као уметнике.

Маезави, Аоки и Доду ће се придружити чешки мултидисциплинарни уметник, кореограф Јеми А.Д., ирски фотограф Ријанон Адам, фотограф Карим Илаја, индијски глумац Дев Јоши, редитељ документарних филмова Брендан Хол и јужнокорејски репер Чои Сеунг Хјун, који носи умјетничко име Т.О.П.

„Не могу да пропустим ову прилику“, изјавио је Аоки. „Моја душа вапи за овим.“

Одабрана је и резервна посада у којој је америчка олимпијска сноубордерка Кејтлин Фарингтон и јапанска плесачица Мију.

Мисија „Драги Месец“ и даље оглашава да ће полетети 2023. године, и поред тога што нови систем свемирске летелице „Спејс Икса“ тек треба да обави свој први орбитални пробни лет.

Маезава сноси све путне трошкове, чији износ и даље није познат, а сапутници путују бесплатно.

Постојала су два главна критеријума за одабир Маезавиних сапутника, стоји на порталу мисије: Кандидати би требало да настоје да „померају границе" у свом делокругу рада одласком у свемир „како би помогли другим људима и ширем друштву на неки начин", и треба да буду спремни да подрже своје колеге чланове посаде током путовања.

У једном тренутку прошле године, Маезава је такође рекао да за мисију тражи „животну сапутницу која би му се придружила на путовању. Али касније је отказао те планове, рекавши да је имао „помешана осећања“ у вези са оваквим одабиром кандидата за учешће у подухвату.

Откако је први пут најављена мисија „Драги Месец“, Маезава је већ обавио своје прво путовање у свемир. У децембру 2021. године боравио је 12 дана на Међународној свемирској станици о свом трошку, а отпутовао је руском летелицом „Сојуз“.

„Старшип" још увек у радионици

Масивна ракета „Старшип“ још увек се налази у развојним постројењима „Спејс Икса“ у јужном Тексасу.

Неколико прових прототипова је обавило кратке „тестове скока“, од којих су неки успели да се вину неколико миља изнад Земље, али компанија још увек није тестирала „Супер хеви“, огромну ракету од 69 метара која ће бити потребна да покрене свемирски брод од 50 метара у Земљину орбиту или даље.

Извршни директор „Спејс Икса“, Илон Маск, већ месецима најављује да ће ускоро бити спреман први тест, иако компанија још увек чека дозволу за лансирање од савезних регулатора.

Маск је раније рекао да очекује да ће „Старшип“ обављати редовне летове од 2023. године, али није јасно да ли ће „Спејс Икс“ успети да испоштује тај рок. Познато је да ови пројекти углавном трају много дуже него што је планирано и да имају много веће трошкове, него што се очекивало.

Ако пробни летови „Старшипа“ буду успешни и мисија „Драги Месец“ крене са Земље, Маезавина посада могла би да буде прва група цивила која ће изаћи изван земљине ниске орбите.

Планирано је да у шестодневној мисији проведу три дана на путу до одредишта, да обиђу око Месеца и врате се на Земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару