Читај ми!

Ако им заклоните поглед на Партенон, Грци руше два спрата

Грчки суд дао је рок од три месеца атинским властима да сруше два последња спрата луксузног хотела која заклањају поглед на Акропољ.

Десетоспратни луксузни хотел Коко - Мат Атина, изграђен 2019. у централном атинском округу Макријани, одавно је у центру пажње грчке јавности.

На друштвеним мрежама његови гости се хвале башкарењем у екстравагантном базену са велелепним погледом на Партенон.

Али проблем је у томе што је, да би они уживали у таквом погледу, осталима који су га до сада имали, поглед заклоњен! Са својих 33 метра висине, зграда за целих девет метара премашује максималну висину градње дозвољену у тој четврти.

Многе породице које су деценијама живеле у том крају остале су ускраћене за поглед на најзначајније културно-историјско обележје свог родног града, а и бројним новим власницима станова који су због погледа плаћали много већу цену квадрата, сада су некретнине изгубиле на вредности.

Пре две и по године, после бурне протестне кампање грађана, суд је донео одлуку да је грађевинска дозвола за хотел неважећа, јер није имала одобрење Министарства културе. Била је то велика победа активиста и локалног становништва.

Али од тада је прошло доста времена, а хотел са пет звездица и даље ради са свих десет спратова, рекламирајући спектакуларни поглед на Акропољ као свој главни адут и разлог да гости одаберу управо ту дестинацију.

Како пише Катимерини, у новој одлуци Врховни административни суд је наложио градским властима да у року од три месеца затраже уклањање два горња спрата здања. Они имају рок до 14. фебруара, када ће Судско веће за спровођење закона поново заседати.

Компанија која је власник хотела у међувремену је исцрпела све могућности за жалбе и сва је прилика да ће сад морати да се повинује одлуци суда.

У међувремену, то ће само бити добра реклама за хотел, јер ће у наредна три месеца гости који буду у њему ноћили имати јединствену прилику да уживају у погледу којег ускоро више неће бити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи