Читај ми!

Јединствени парк минијатура средњовековних задужбина као необичан музеј на отвореном

Деспотовац и ресавски крај годишње посети око 100 хиљада туриста. Уз манастир Манасију, Ресавску пећину, водопаде и природне лепоте последњих година туристе све више привлачи и необичан музеј на отвореном. Парк минијатура је постао незаобилазна станица за туристе и екскурзије у овом крају.

Када је дао отказ у руднику, Миленко није имао дилему шта ће бити његово ново занимање. Тако је одлучио на 30 ари отвори јединствени парк са минијатурним црквама и манастирима.

„Прву макету сам направио 2004. године, и то је била црква манастира Раваница и то је била пробна макета, јер пре тога ништа нисам радио од тога. До 2009. сам направио 14 макета и тако сам отворио парк, тренуто имамо 33, 34 макете", рекао је Миленко Илић, аутор парка макета.

У овом необичном парку сместиле су се минијатурне средњовековне задужбине - Жича, Раваница, Милешева... Друштво им праве и косовски манастири Грачаница, Дечани, Пећка Патријаршија... као и једна руска црква. И ту су списак грађевина не завршава.

Манастир Манасија је један од главних симбола ресавског краја и управо зато је и своје место пронашао у Парку минијатура. Макета Манасије је чак 17 пута мања од оригиналне.

Минијатурне цркве прави по оригиналним пројектима од вештачких материјала. Највише су га, каже, намучили Хиландар и Грачаница. Беспрекорна архитектура експоната одушевљава и домаће туристе и стране туристе.

„Обично је то Грачаница и интригира их руска црква и она им је најпримамљивија да се сликају поред ње јер је необична, препознатљив руски стил градње, обично те две цркве, мада и петрова црква буде људима симпатична", рекао је Илић.

Приближно 30 хиљада људи годишње посети ово необично место. Са првим зимским данима Миленко затвара свој музеј.

Током зиме израђује нове експонате. Тако очекује да наредног пролећа посетиоцима прикаже манастир Прохор Пчињски, који му је већ дуже време жеља да изради.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи