Читај ми!

ФБИ запленио милијарду долара у биткоинима украденим са онлајн нарко пијаце пре 10 година

Највећа количина заплењеног илегалног новца које су федералне америчке службе нашле долази у облику биткоинова и то на хард драјву који је био сакривен у ормару лопова из Џорџије.

Федерални тужиоци навели су да је заплењено 1,07 милијарди долара у биткоинима који су били сакривени скоро десет година. Лопов је Џејмс Жонг из Гејнсвила у Џорџији, који је наводно извео масивну крађу са „дарк веб“ пијаце наркотика Пут свиле (Silk Road) 2012. године.

Плен, 50.000 украдених биткоина, сачувао је на прилично чудном месту – на малом компјутеру у сефу испод ћебади у ормарићу у купатилу.

У време када је полиција направила заплену 2021. године, плен је вредео скоро 3,3 милијарде долара.

Канцеларија америчког јавног тужиоца саопштила је да је у септембру 2012. године, када је Пут свиле и даље био један од најпопуларнијих начина да се дрога анонимно купи онлајн, Жонг смислио план да украде, оно што је у то време износило неколико стотина хиљада долара у криптовалутама.

Жонг је успео да извуче око 50.000 биткоина и распоредио их на дигиталне новчанике које је контролисао.

Наравно, пре десет година је била почетна фаза криптовалута. Цена најпопуларније криптовалуте тада се кретала око 10 до 11 долара, а до краја 2012. је доспела до 13,45 долара.

Од тада, цена је експлодирала претходних година, а чак и са великим падом вредности биткоина од почетка године, тих 500.000 долара 2012. се сада претворило у милијарду долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи