Читај ми!

Слатке њушке раздора – свађа у Сеулу због паса добијених на поклон од Пјонгјанга

Два пса добијена на поклон од Северне Кореје су центру политичког спора у Јужној Кореји након што је бивши председник рекао да мора да их се одрекне јер нема правну нити финансијску подршку од свог наследника да настави да се стара о њима.

Два бела пунгсан ловачка пса Гоми и Сонганг била су дар севернокорејског лидера Ким Џонг Уна јужнокорејском председнику Мун Џеину током мировних преговора 2018. године.

Пси су од тада живели са Муном, укључујући и период након што га је на месту председника у мају наследио Јун Сук Јеол, упркос томе што су правно у власништву државе.

Међутим, Мунова канцеларија саопштила је јуче да је бивши председник приморан да се одрекне паса и оптужила Јуна да блокира разговоре о прављењу правног оквира да их бивши председник задржи.

„Изгледа да у Канцеларији председника нема добре воље за једноставно решење овог проблема. Да ли се надају да ће кривица пасти на Муна? Или зато што можда осећају одговорност према овим љубимцима? Збуњени смо малициозношћу тренутне администрације по овом, наизглед, ситном питању“, наводи портпарол бившег председника.

Министарство унутрашњих послова и безбедности, међутим, наводи да је влада у разговорима са Муном да му обезбеди месечну субвенцију од 1.800 долара за два пса.

Председник Јун, који већ има четири пса и три мачке, негирао је да спречава Муна да задржи љубимце.

Пси су историјски били симбол отопљавања односа између две Кореје. На прелазу у нови миленијум 2000. године Ким Џонг Ил даровао је два пунгсан штенета, Ури и Дури, Киму Деџунгу. Јужнокорејски председник узвратио је поклањањем два џиндо пса, названа Мир и Уједињење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи