Читај ми!

Музеј сањалица у Милану посетиоце мотивише да се ослободе страхова и следе своје снове

Поред класичних музеја са врло цењеним уметничким делима, у Италији постоји и Музеј илузија, светом путује интерактивна изложба „Алиса у земљи чуда“, а у Милану је отворен и Музеј сањалица, нека врста интеркативног искуства којим је публика одушевљена.

МОД или Museum of dreamers, Музеј сањалица, простире се на две хиљаде квадратних метара у самом центру Милана, иза катедрале Дуомо. Нуди јединствено путовање кроз снове захваљујући разнобојним инсталацијама које свакодневно посети преко хиљаду људи.

„Овај пројекат је идеја две дизајнерке из Милана. То су сестре Елена и Ђулија Села, које су са фантастичним тимом направиле овај Музеј захваљујући локалним занатлијама који су претворили у стварност оно што смо ми замислили. Сврха је да подстакне посетиоце, како младе тако и оне старије, да се ослободе страхова и ограничења, да размишљају ван постављених оквира, дајући глас својој креативности, да гаје позитиван став. Мислимо да су управо снови ти који нас мотивиши да идемо даље, да се боримо да радимо оно што волимо иако некада заиста није лако. Имамо и оне вреће за бокс са натписима 'стрес', 'страх' итд. И свако од нас може да изудара џак који представља његову највећу препреку у животу, а то је и метафора онога што би требало да чинимо и у стварном животу“, објашњава Катерина Ђампјетро.

Две дизајнерке су објединиле технологију, уметност и дизајн са комуникацијом што је и нешто на шта је Милано, као центар моде и дизајна увек обраћао пажњу. Свака инсталација носи одређену поруку. Ради се о позитивним и мотивационим порукама које желе да нас приближе нашој креативној природи која често остаје неизражена због рационалног и често шематског приказа стварности. У Музеју је могуће видети и поруке познатих личности.

„Понекад је важно да пронађемо инспирацију у речима других људи. Када се ради о познатима, можда ће неко рећи: 'Лако је њима, они су успели у животу'. Али они да би стигли ту где јесу морали су да прођу кроз много тога и нису одустали пред страховима, стрепњама које су нормалне и сви их имамо. Важно је заиста веровати. Ето, зашто смо направили Музеј сањалица“, додаје Катерина Ђампјетро.

Дакле, Музеј сањалица у Милану подстиче своје посетиоце да без обзира на то колико живот понекад уме да буде тежак, то су моменти кроз које сви пролазимо и који могу само да нас ојачају. И управо тај позитиван приступ је оживео у инсталацијама Never Stop Dreaming и Free your power, тј. Никада не престај да сањаш и Ослободи своју моћ који катапултирају посетиоце, помоћу специјалних огледала и светла, у једну модификовану стварност која симболизује способност сваког од нас да промени властито окружење.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи