Читај ми!

Дугоочекивани тематски парк Џибли коначно отворен

Тематски парк Џибли, који је отворен 1. новембра, оживљава неке од најомиљенијих ликова и сцена из анимираних серијала унутар Меморијалног парка Аичи Експо (Aichi Earth Expo Memorial Park) – некадашњег простора где је одржана Светска изложба 2005. године.

Откако је изградња почела 2020. (а вест је објављена неколико година пре тога), публика је имала прилике да види како ће изгледати поједини делови парка. Сада када је отворен, љубитељи дела јапанског студија за анимацију могу да потраже духове у Сацукином и Мејином дому из филма Мој комшија Тоторо или да мирно седе у возу поред Без-лица из филма Зачарани град.

За оне који нису упознати са радовима Студија Џибли, Мој комшија Тоторо је аниме филм, који је 1988. године режирао Хајао Мијазаки, о две сестре, Сацуки и Меј, које упознају Тотора, шумског духа, који уноси велике промене у њихову свакодневицу и захваљујући коме оне бар на кратко заборављају чињеницу да мајка, због болести, није са њима.

Зачарани град је цртани филм из 2001. године. Постао је најуспешнији филм у јапанској историји и проглашен је за један од најуспешнијих филмова прве деценије 21. века и за један од најбољих анимираних филмова свих времена. Освојио је Оскар за најбољи анимирани филм и Златног медведа на Берлинском филмском фестивалу 2002. године. Радња се врти око храбре девојчице Чихиро Огино и њеној магичној авантури да спасе своје родитеље и пријатеље.

Пре свега парк

Према онима који су укључени у развој Џибли парка, то није баш типичан тематски парк.
На званичној веб-страници парка чак упозоравају посетиоце да „у Џибли парку нема великих атракција или вожњи“.

Уместо тога, гости се подстичу да „прошетају, осете ветар и открију чуда“.

„Иако се надам да ће се парк ускоро отворити, такође сам забринут да ли ће људи заиста доћи и уживати у њему“, рекао је редитељ Горо Мијазаки, син суоснивача Студија Џибли Хајаоа Мијазакија, током промотивног догађаја уочи отварања парка.

Отварање

Што се тиче инспирације за парк, директор каже да је дизајниран имајући на уму локално становништво.

„Људи о њему размишљају као о тематском парку, али ја сам одувек желео да то буде парк. Мислим да су паркови пре свега за локално становништво, тако да желим да их људи у Аичију воле више од било ког другог парка. Чак и ако људи не могу одмах да дођу, био бих срећан када би могли да сврате и посете изложбу.“

Пет области укључујући затворени град Џибли

Простирући се на око 17,5 хектара, Џибли парк ће на крају имати пет различитих подручја. Три су тренутно отворена за посетиоце.

Џиблијево велико складиште је главно подручје парка.

То је велики затворени „град“ испуњен улицама, експонатима и познатим сценама из филмова Студија Џибли, укључујући робота војника из Замка на небу и Мачкобус у правој величини из Тотора.

Биоскоп приказује кратке филмове који су ексклузивно доступни у новом парку и у Џибли музеју у Токију.

Ту су и дечије играонице, ретро улице, сувенирнице и два кафића.

Друга област која је сада отворена за посетиоце је Брдо младости, где гости могу да пронађу антикварницу из романтичног мјузикла Шапат срца и његовог спин-оф филма Мачка се враћа.
То је такође видиковац са којег се пружа панорамски поглед на парк.

Шума Дондоко, трећа област која је сада отворена, посвећена је Мом комшији Тотору. Садржи кућу из анимације и игралиште на тему Тоторо.

Две области које тек треба да буду отворене су Село Мононоке, које се односи на Принцезу Мононоке и њене авантуре међу великим шумским животињским боговима, и Долина вештица, која ће укључивати неке делове из Хауловог покретног дворца, о младом млинару који је случајно ухваћен у рату, и Кикијева достава, о озбиљној и вредној младој вештици. (Уметнички приказ приказује вожњу шољом чаја украшену Кикијевом мачком Јији.)

Према званичницима Џибли парка, и Село Мононоке и Долина вештица биће отворени 2023.

недеља, 06. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи