Читај ми!

Стоти рођендан прославила самосталном изложбом иако је почела да слика тек у деветој деценији

Нада Рудан је најопуштенија када слика. Овај дар који је открила у 87. години крунисан је изложбом њених уметничких дела – поводом њеног 100. рођендана.

Сарајка Нада Рудан каже да је почела да слика у касним годинама како би била заузета и да сада сматра да су дани често прекратки да у њих стане све што је планирала да уради. Њена дневна рутина је да слика три сата ујутру и два сата поподне, када је код куће.

„Људи кажу 'О, тако ми је досадно!'. Никада ми у животу није било досадно“, каже Нада.

Након изложбе у Сарајеву крајем јуна, Рудан је отишла на једномјесечни одмор на јадранску обалу, а затим отпутовала у Немачку гдје јој живи кћерка.

„Након моје стоте године, прославила сам рођендан на мору, а прије тога имала сам изложбу за коју се нисам надала, али су ме наговорили. Ја сам била против тога. Нисам ја никакав умијетник“, додаје Нада.

Мајка двоје деце, бака троје деце и прабака четворо деце рекла је за Ројтерс да је инспирисана природом и својим путовањима широм света.

Након што јој је супруг преминуо 1999. године, Нада је посетила Сједињене Државе, Централну Америку и бројне европске земље, а та путовања су инспирисала многе њене слике, попут вулкана на Хавајима или пирамида у Мексику.

Посетила је Холивуд у 95. години и дозвољено јој је да уђе у позориште где се одржава церемонија доделе Оскара.

„Посљедњих 10 година била сам у Мексику, на Хималајима, Хавајима. Вау, то је било посебно, па Праг, Санкт Петербург, то је невјероватно. А Холивуд, да вам не причам“.

За живот је зарађивала као кројачица, а „одабраним муштеријама“ шила је до своје 85. године.

„Хвала богу, да су ми руке и очи здраве. Никада нисам ставила наочаре. За сада је све добро“.

Највише воли да слика природу и користи акрилне боје „јер не миришу“.

Себе сматра „аматерком“ пре него „правом уметницом“, али је веома поносна што су на њену изложбу дошли цела њена породица, пријатељи и комшије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи