Читај ми!

Од „понтијака“ до „микрокара“, за свакога понешто на изложби олдтајмера код Винче

У пољопривредном добру „Мали Дунав“ код Винче, одржана je изложба олдтајмера. Било је око 60 учесника из свих крајева Србије, а бројни посетиоци уживали су у изузетно ретким и вредним аутомобилима.

Не зна се који је лепши, необичнији и вреднији. Некоме се допада изглед, некоме боја или марка. Укуси су, можда, различити, али једно је сигурно – за сваког се нашло по нешто, од предратних аутомобила до луксузних америчких лимузина.

„Имате свега. Овде имате 'понтијака' из 1928. године, имамо 'форда' из тридесетих, 'мерцедеса' из 1934. године. Имамо доста тих предратних. Имамо и 'микрокар'. Доста ових возила су људи гледали, или ће гледати у неким филмовима и серијама који су код нас снимани, тако да када дођу онда препознају и кажу: 'Jао, овај ауто је из оног филма или серије'“, каже председник олдтајмер клуба „Београд“, Бора Настасић.

Власници су дошли из целе Србије – углавном чланови клуба „Олдтајмера“ из Новог Сада, Ниша, Тополе, Петровца на Млави.

„Бавим се олдтајмерима 15 година. Овај олдтајмер сам набавио пре шест година из Канаде. Иначе је 1955. годиште. Мало је млађи од мене“, наводи власник олдтајмера Слободан Николић.

„Ово је 'пакат' из 1952. године. Ауто сам добио пре све године, тј. увезен је из Канаде. Реч је о кабриолету из мале серије. Имао сам срећу и част да га, преко Олдтајмер клуба, увезем. Царињен је и изазива пажњу где год да се појави. Имао сам јуче једну свадбу у Земуну и људи су баш били одушевљени“, истиче власник олдтајмера Ацо Драгањац.

Највећу пажњу привукли су најмањи аутомобили, многима налик на играчке.

„Мени су ови мали најлепши, бар никада нисам имао прилику да их видим. Један рече колико овде може да стане? Каже: Могу ја и џак цемента, тј. џак креча. Што значи да таман толику носивост има“, каже проф. др Зоран Марковић, професор Пољопривредног факултета у Београд.

Иначе, центар „Мали Дунав" ради током целе године, а за посетиоце је отворен од априла до новембра.

Овде се увек нешто дешава, нарочито викендом, па свратите. И ово јесени, очекују нас, кажу запослени, бројни занимљиви садржаји.

Можете уживати и у насељу „Праисторијског рибара“, спортском риболову, вожњи чамцем и бројним радионицама.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи