Читај ми!

Ако имате нови модел „ајфона“ немојте га носити на ролеркостер, позваће хитну помоћ

Нови „ајфон“ уређаји опремљени софтвером који открива да ли је власник доживео саобраћајну несрећу и аутоматски позивају хитну службу, остали су збуњени током вратоломне вожње њихових власника на ролеркостеру.

Еплов последњи модел телефона аутоматски је позвао хитну службу из џепа људи који су се возили на ролеркостеру у неколико градова Америке, погрешно тумачећи ударе и трзаје током вожње као аутомобилску несрећу.

Најновији модел „ајфона 14“ као и најновији „Епл“ сатови, имају и функцију која детектује покрете и вибрације типичне за тешке саобраћајне несреће и позива хитну помоћ уколико власник не реагује и не поништи позив.

Откако је нови модел пуштен у продају у септембру, комуникациони центар хитне службе округа Ворен у Охају примио је најмање шест позива за пријаву саобраћајног удеса, према извештају Волстрит џорнала.

Сви позиви су упућени са Кингс ајланда, забавног парка у близини Синсинатија који има ролеркостер „Орион“, на коме се пропада више од 90 метара брзином од преко 100 километара на сат.

Остали аутоматски позиви су упућени са тобогана „Џокер“, високог 12 спратова, у забавном парку Сикс флегс грејт Америка у близини Чикага.

Један аутоматски позив, који је упутио телефон Саре Вајт док је уживала у вратоломној вожњи на „Мистик тимберсу“ на Кингс ајланду, саопштио је хитној служби њене координате и рекао: „Власник овог ајфона је доживео тешку саобраћајну несрећу и не реагује на аларм телефона“, док се у позадини чују музика и вриска.

„Еплов“ нови софтвер за откривање судара може да позове хитну помоћ када власници не реагују или су у несвести. После тешке несреће у Небраски у којој је аутомобил ударио у дрво, а није било очевидаца, телефон је алармирао хитну помоћ.

Како би се избегли лажни аларми, телефон приказује упозорење на екрану и покреће одбројавање од 20 секунди док се не огласи аларм. Међутим, ово власници не могу да чују окружени буком забавног парка док уживају у сулудим вожњама.

Из компаније „Епл“ су за Волстрит џорнал рекли да је ова функција оптимизована да корисницима пружи брзу помоћ, уз минималну могућност лажних позива, али да ће функција и даље бити усавршавана.

Новинар Волстрит џорнала разговарао је са човеком коме је нови „ајфон 14 про макс“ испао са мотоцикла током вожње кроз Њујорк крајем прошлог месеца.

Власник није успео да пронађе телефон и продужио је даље, али је за то време „ајфон“ послао СМС поруке свим контактима из именика које је означио за хитне случајеве, укључујући његову мајку и партнерку.

„Била сам ван себе. Помислила сам на најгоре“, рекла је новинару његова девојка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи