Читај ми!

Ако из Рима возом отпутујете у Трст, вратиће вам новац за карту

Североисточна регија Италије, Фурланија-Јулијска крајина, плаћаће превоз посетиоцима који долазе возом уз бесплатан улазак у музеје, бесплатан јавни превоз и друге попусте, уз услов да резервишу смештај најмање за две ноћи.

Ако из Рима возом отпутујете у Трст, вратиће вам новац за карту Ако из Рима возом отпутујете у Трст, вратиће вам новац за карту

Постоје италијанска села која продају куће по цени шољице кафе, места која плаћају да се тамо преселите - а сада постоји регион који ће вам платити само да га посетите.

Фурланија-Јулијска крајна надокнадиће трошкове превоза посетиоцима који допутују возом из било ког дела Италије. Онима којима то није довољно да се отисну на путовање, обећана је и картица која која омогућава бесплатан улаз у музеје, бесплатан јавни превоз и попусте на другим местима.

Услов је да остану најмање две ноћи, што вероватно није велика жртва јер у овом делу Италије ће пронаћи древне културно историјске споменике, галерије, предивне пределе, километре винских путева и неке од најбољих јадранских плажа.

Почевши од октобра па до 31. маја 2023, ПромоТурисмо ФЈК - локална туристичка организација - рефундираће трошкове превоза путицима који возом стигну у Трсти и Удине, и у приморска одмаралишта Градо и Лињано Сабјадоре, а све у намери да промовишу путовање возом као еколошки одрживим начином превоза.

Посетиоци могу да путују државним возовима Трениталија, било редовним регионалним линијама или Интерсити и експрес линијама Ле Фреће. Морају да резервишу пакет аранжман који укључује смештај у хотелу који учествује у овој промотивној акцији. Када резервишу дводневни аранжман, цена повратне возне карте ће бити одбијена као попуст од укупне цене смештаја. Гости ће такође добити бесплатну ФЈК картицу, која омогућава бесплатан улаз у музеје и обиласке са водичем.

Шта све може да се посети?

Трст, добро познат град на нашим просторима, у коме се посетиоци неће увек осећати као да су у Италији јер је град анектирала Аустоугарска царевина и враћен је Италији тек после Првог светског рата. Трст је и једна од најважнијих лука на северној обали Средоземља. Некад је био „царска лука Хабзбурговаца“, а и данас је најважнија поморска лука за континенталну Аустрију.

Удине, које су такође биле део Аустроугарског царства, имају заштићену словеначку мањину, тако да су натписи по граду исписани на оба језика. Удине су величанствен град у коме се могу видети дела Каравађа и Тијепола у замку који је претворен у музеј и катедрала из 13. века.

Недалеко од Удина се налази Аквилеја, која је уз Равену најважније археолошко налазиште северне Италије. У ископавањима је пронађено више староримских артефаката, а већина их је још неоткривена. Аквилеја је била један од највећих и најбогатијих римских градова у коме се налази и Патријаршијска базилика, величанствена грађевина с подним мозаиком, која је играла кључну улогу у покрштавању великог дела централне Европе у раном средњем веку.

Ко жели да оде на плажу, мада је промотивни период у доба године када баш није згодно за купање, Градо је познат као „мајка Венеције“, изграђен на острвима у лагуни око 100 километара североисточно од Ла Серенисиме. Лињано Сабијадоро се убраја у једно од најбољих одмаралишта на Јадрану, препознатљиво по молу Тераца а Маре дизајнираном 1969. године, у облику мехура који вири из мора.

Посетиоци који дођу у Трст или Удине, добићете дводневну ФЈК картицу за боравак од две ноћи или недељну за боравак од три или више дана. Картица им омогућава слободан приступ главним музејима и обиласке са водичем које организује туристичка организација. Такође, укључује попусте за поједине услуге, почев од базена до позоришта и бесплатану или улазницу са попустом на специјалне изложбе – попут Бенксијеве поставке у Трсту која траје од новембра до априла наредне године.

Треба имати на уму само једну ствар – повратне карте морају бити до и са једне од пет станица: Латисана-Лињано-Бибионе, Червињано-Аквилеја-Градо, аеродром у Трсту, Централна станица у Трсту или Удинама. Такође морате остати у једном од хотела који су се пријавили за иницијативу и резервисати више од три или пет дана пре путовања, у зависности од дестинације. Италијански државни празници су искључени из понуде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи