Читај ми!

Новчић вредан милион долара враћен Израелу две деценије након крађе

Америчке власти вратиле су Израелу редак, 2.000 година стар новчић скоро две деценије након што је украден, прокријумчарен и стављен на аукцију у Сједињеним Америчким Државама. Вредност новчића процењује се на милион долара.

Сребрни новчић вредности четвртине шекела, направљен 69. године наше ере, један је од само два таква за које је се зна. Окружно тужилаштво Менхетна проценило је вредност новчића на милион долара. Други такав сребрњак већ читав век налази се у колекцији Британског музеја. 

Исковани су током четврте године прве јеврејске побуне против Римског царства у првом веку нове ере.

Верује се да је још неколико других примерака новчића опстало до данас и да су они у рукама приватних колекционара.

„Док се на друге врсте кованог новца које су јеврејски побуњеници исковали током побуне чешће може наићи, овај апоен сребрњака је изузетно редак“, рекао је Ејтан Клајн из јединице за превенцију крађе Израелске управе за антиквитете.

Будући да постоји мање од три примерка, ови новчићи правно се сматрају артефактом од „националног и научног значаја“, објаснио је Клајн.

Поменута побуна била је први од неколико великих јеврејских устанака против Рима који су трајали од 66. до 73. године и у њима су Јерусалим и древни Јеврејски храм уништени 70. године.

Према наводима служби надлежних за антиквитете, новчић је био део плена који су палестински пљачкаши 2002. године однели из долине Елах, која се налази западно од Јерусалима, места библијске битке између Давида и Голијата.

Продаја на аукцији спречена у последњем моменту

Затим је прокријумчарен у Јордан, а потом даље у Велику Британију, где добио је лажну документацију и послат је у Сједињене Америчке Државе.

Предвиђено је да буде продат на аукцији у августу 2017. године, али су га агенти Министарства унутрашње безбедности САД запленили пре него што је уврштен на листу за аукцијску продају.

Окружно тужилаштво Менхетна, које је последњих година било укључено у неколико високопрофилних случајева илегалне трговине антиквитетима, преузело је случај раније ове године.

Артефакт је предат израелским званичницима на церемонији у Њујорку. Израелска управа за антиквитете намерава да изложи новчић у свом новом седишту, које је још у изградњи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи