понедељак, 12.09.2022, 10:59 -> 11:02
Извор: РТС
Аутор: Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије
После чипса, у Италију стиже и кекс од брашнастих црва
Кажу да је овај кекс, пре него што се намрштимо на саму идеју, потребно прво да пробамо. По речима компаније из Вићенце, „Фућибо“, кекс од брашнастих црва није само укусан, већ је здрав и користан.
Млада компанија из Вићенце, „Фућибо“, произвела је кекс од ларви брашнасте стенице које су надлежне институције Европске уније одобриле. Поред кукурузног брашна, шећера, путера и јаја, састојци су и осушене и уситњене ларве брашнастог црва (Tenebrio molitor).
Ради се заправо о ларвама брашнастe стенице, инсекта сличног бубашваби дугог 10 до 12 милиментара. Ларве су жуте и еластичне, дуге до 30 милиметара и сматрају се штеточинама биљних производа, међутим, они се широко користе као храна за животиње, а последњих година и људе.
На сајту компаније која је већ произвела чипс од сира на бази брашнастих црва, представљен је нови кекс речима: „Наш кекс је сусрет традиције и иновације. И заиста смо поносни. Ради се о фантастичном и лаганом рецепту који укључује врхунско кукурузно брашно, путер, јаја, шећер, арому ваниле и лимуна који подсећају на традиционалну кухињу наших бака.
Са друге стране иновација се састоји у томе што користимо прах од инсеката што даје већу вредност овом кексу како са нутриционистичке тачке гледишта тако и са еколошке. Наш кекс је одличан избор за доручак или за 'уз чај', но можете га грицкати у сваком тренутку. Наш кекс је произведен у Италији од најбољих сировина и ауторизован је од стране Европске уније. Нудимо два укуса: класичан и са какаоом“.
На сајту је такође објашњено зашто је корисно јести ларве инсеката. Издвојено је пет најважнијих разлога: укусни су, богати протеинима, природни, еколошки и интегрисани у циркуларну економију.
Такође, објашњавају да, што се укуса тиче, сваки јестиви инсект има своју посебну арому, која иде од потпуно лаганог и скоро неутралног укуса до пикантног. Неки га описују као печени кикирики, неки као бадем, али, кажу из компаније, да је могуће прилагодити укус ларви по жељи.
То омогућава да се користе у производњи тестенина попут пице, пасте и слаткиша. Из компаније наглашавају да су ларве изузетно хранљиве и богате протеинима, цинком, гвожђем и омега три масним киселинама, те су идеалан додатак свакодневној исхрани као и за оне који настоје да смање телесну тежину, али и у исхрани спортиста, како аматера тако и професионалаца.
Оно што им даје еколошки печат јесте чињеница да за њихов узгој није потребно много простора, траже мало воде, врло се брзо репродукују и производе врло мало гасова који су штетни за околину.
Поред чипса и кекса ускоро ће на тржиште, већ од краја овог месеца изаћи и тестенине прављене од брашна поливеризованих инсеката.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар