Читај ми!

Запловите Дунавом и Савом као прави витезови на свибор лађи „Славјана“

Свибор лађа „Славјана“, реплика руског средњовековног брода, једна је од омиљених туристичких атракција и Београђана и туриста. Стигао је, пре осам година, као поклон руских витезова својим побратимима из витешког удружења „Свибор“. Због аутентичног изгледа и занимљиве историје, где год да се појави, привлачи пажњу.

Пуне три године је пловио из Русије да би, коначно 2014, стигао у Београд. Прешао је око 8.000 километара – осам држава и седам мора.

„Направили смо га 2011. године на северу Русије по угледу на бродове од пре хиљаду година из времена руског кнеза Владимира и српског кнеза Јована Владимира. Он је верна реплика бродова који су коришћени за војне, витешке и варварске походе. Истог је материјала, исти је начин израде, истих димензија. Он је направљен на истом месту где су некада прављени ти бродови на северу Русије и са њим смо препловили највеће европске реке и седам мора“, наводи Радивоје Радуловић, председник „Свибор“ савеза Србије.

На иницијативу удружења српских витезова и руских богатира изграђен је и Београдски витешки парк.

„Маме, тате, деке, баке и деца могу да безбедно вежбају овде исто како је било и у средњем веку. Наравно, овде се и кува, баца се ратна секира, копље, лук, стрела...", каже Саша Мишић, члан удружења „Свибор".

Брод је део званичне туристичке понуде града Београда.

„Сваког дана имамо пловидбу у пет сати. Пловидба траје негде око сат времена и виде се најлепше ствари које могу да се виде са Дунава и Саве – рукавац, мостови на Сави, Калемегдан, Ушће, '25. мај'. Све што има да се обиђе и што је интересантно, поготову предвече кад се пале светла. Онда буде мало и романтично, па долазе и момци и девојке и стари и млади, поготово деца којима је ово један невероватан доживљај“, истиче Александра Радуловић, витез удружења „Свибор“.

Овакав брод јединствен је у Европи. Места има само за 12 путника, па пожурите. Поласци су са Београдског витешког парка на Ушћу.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи