Читај ми!

Њујорк, из музеја Метрополитен заплењени артефакти вредни 13 милиона долара

Више од 27 древних артефакaта из музеја уметности „Метрополитен“ у Њујорку je заплењено, саопштило је Окружно тужилаштво Менхетна. Тамошњи државни истражитељи сматрају да су ти артефакти, вредни више од 13 милиона долара, заправо украдени.

Окружно тужилаштво Менхетна саопштило је да ће 27 древних артефаката који су заплењени из њујоршког музеја бити враћени следеће недеље у земље из којих потичу.

Италији ће бити враћен 21 предмет, а Египту шест, на церемонијама које су заказане за следећу недељу, саопштила је канцеларија тужилаштва, преноси Њујорк тајмс.

Званичници кажу да италијански артефакти вреде око 10 милиона долара, док је шест египатских предмета процењено на 3,2 милиона долара.

Окружно тужилаштво наводи да је музеј „Мeтрополитен“, осам артефаката прибавио од Ђанфранка Бекине, који је био на челу швајцарске галерије. Бекина је 2011. године у Италији био под истрагом за илегалну трговину артефактима.

Већина предмета је, међутим, постала део колекције њујоршког музеја и пре него што су против Бекина подигнуте оптужбе.

Музеј „Метрополитен“ у саопштењу наводи да је више информација о италијанским артефактима сазнао током истраге тужилаштва, те да су у последњих двадесет година уведене ригорозније мере приликом набавке предмета.

Навео је и да сарађује са тужилаштвом, које је од фебруара издало више налога за претрес музеја, као и да подржава истраге.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи