Читај ми!

Ватромет - бучно, шарено, ватрено, безбедно за сва славља

На породичним слављима уз старе обичаје све чешће и неки нови. Весеља више не могу да прођу без ватромета. Лепо је и весело, али правилно руковање је најважније.

Некада се ватромет коростио само за велике манифестације, а сада готово да нема рођендана без пиротехнике. За оне који их продају и организују, слободног дана нема. Како кажу, за сваког има по нешто, од ватромета за торте, па чак и кућне љубимце, до оних правих које ће припремити стручњаци.

„Углавном сада се све више организују ватромети, где купац, каже за који догађај, прославу му је потребан ватромет. Каже којим буџетом располаже  и онда ми представимо неке могућности  како би то отприлике изгледало", рекао је Никола Петровић, власник фирме.

Купци траже што светлије, бучније, шареније...Зато се најчешће узимају такозване ватрометне кутије. Они који их продају скрећу пажњу на безбедност и правилно руковање. Од анимација до мини курса.

„У принцпу усмеравамо их да користе безбедно и сигурно, безбедно је да знају како да пуцају, и како да упале тај производ, и да не угрожавају безбедност осталих људи. Независно да ли је хотел или неки објекат, тако је за сваки наш догађај, имамо периметар којим обезбеђујемо сходно прописима и лаборату који подносимо МУП-у, све оградимо заштитном траком и неретко ангажујемо и службе обезбеђења", истакао је Драган Шулејић, пиротехничар.

Ватромет може да улепша прославу, али и да донесе трофеје и медаље. Никола и Урош посао су учили од прадеде који је осмишљавао ватромете за велике манифестације. Тада се све радило ручно. Посао се временом мењао, преносио са колена на колено. Никола и Урош сада све раде уз помоћ компјутера, три-де анимација... Ипак припреме за такмичење трајале су месецима, а само за постављане постоља требало је пет дана.

„На пример у Москви смо освојили ова два пехара имали смо на преко 400 метара ширине ватромет са 13 мањих позиција и девет већих, 13 позиција које су биле мање оне су биле намењене за уклапање тактова уз музику", рекао је Урош, пиротехничар.

На овим такмичењима учествовале су екипе са свих континената. Наступ је морао да буде изведен по строгим правилима. Никола и Урош освојили су два прва и једно треће место и иза себе оставили чак и такмичаре из Кине, где је, према неким информацијама, још у 12. веку први пут употребљен ватромет.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи