Читај ми!

Човек из рупе – последњи домородац преминуо у Бразилу

Последњи члан домородачког племена који је живео далеко од цивилизације и било каквог контакта преминуо је у Бразилу, како је навела бразилска Агенција за заштиту староседелаца Фунаи.

Познат као "Човек из рупе", живео је у потпуној изолацији последњих 26 година на домородачком земљишту Танару, дубоко у бразилској Амазонији у држави Рондонија. Надимак је добио због своје навике да прави дубоке рупе да би ухватио животиње, или да се у њих сакрије.

Није желео никакав контакт са цивилизацијиом иако су га власти надгледале, повремено остављајући различите залихе за њега.

Остатак његовог племена су седамдесетих година побили сточари и отимачи земље.

„Нико није знао име овог човека, па чак ни много о његовом племену, а његовом смрћу је геноцид над његовим народом потпун. Ово је заиста био геноцид, намерно брисање читавог народа од стране сточара гладних земље и богатства ", рекла је Фиона Вотсон, директорка за истраживање и заступање домородачких група.

Званичници Фунаија су 23. августа пронашли тело мушкарца како лежи у висећој мрежи у колиби. У том подручју није било знакова борбе, насиља или присуства других људи.

Преминуо је природном смрћу, а његово тело ће бити подвргнуто форензичком прегледу од стране Федералне полиције.

Његове локације живота оставиле су трагове на основу којих ће се установити на који начин је живео. Познато је да је садио усеве, укључујући кукуруз и папају и правио куће од сламе.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи