Читај ми!

Витешки турнир под зидинама Манасије – кад бајке не мораш да измишљаш већ их живиш

Међународни витешки фестивал "Just Out" за осам година посетило је више од пола милиона људи из земље и иностранства. Подно зидина средњевековне Манасије у близини Деспотовца витешко умеће овог августа представљају учесници из 13 земаља света уз одушевљење публике.

На главном рингу у витешком селу које је подигнуто у близини Манасије тап борбе и дуелни турнир заљубљеника у средњи век. Нешто даље уз неизбежни штит и мач своје борбе кроз игру воде и деца.

„Као да сам ушла у филм о Робину Худу, тако су сви и обучени, таква је и атмосфера и као да сте се вратили у нека давна времена витештва. За децу је то посебан штимунг јер они заправо не разликују реалност и филмове и њима је то заиста као једна филмска прича“, каже Мирјана Старчевић из Београда.

У импровизованом средњевековном насељу и на бини уз демонстрацију витешког умећа представљен је и специфичан начин живота, па су посетиоцима на дохват руке, соколари, витезови, плесачице у игри ватре и мача.

„Ту су наша браћа по оружју, супер је амбијент. Земља је предивна, догађај одлично одсликава културу земље“, наводи Француз Лудвиг Загозда.

„Опрема па буде око 30 килограма, а може да буде и до 50 за неке јаче дисциплине као што је бохурт, буде до 45-50 килограма“, објашњава Александар Милосављевић из Куршумлије.

У славу српског витеза реда змаја Деспота Стефана Лазаревића до сада су на фестивалу своју културу и баштину средњовековног наслеђа представиле витешке трупе из 38 земаља света.

„Ми бајку не измишљамо, ми бајку имамо, витезове и легенде који су стари шест векова уназад, све што треба је да ту причу продамо свету, ми смо то радили протеклих осам година“, каже организатор и творац фестивал Владимир Благојевић.

За осам година фестивала Деспотовац и околину посетило је више од пола милиона људи што је свакако допринело да ова мала општина промовише и друге туристичке дестинације у горњој Ресави.

„Велику захвалност дугујемо свим овим људима, свим витезовима, свим учесницима, људима који су помогли свих ових осам година да све ово данас изгледа овако како јесте“, истиче директорка ТО Деспотовац Ана Богдановић.

Уз учеснике из иностранства који после фестивала шире причу о српској средњевековној култури о фестивалу "Just Out" су протеклих година писали и најугледнији светски медији што је свакако допринело промоцији наше земље.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи