Читај ми!

Да ракета што дуже остане у ваздуху - завршница Европског првенства у ракетном моделарству

У Зрењанину се одржава европско првенство у ракетном моделарству. Ова специфична спортска дисциплина окупља заљубљенике у израду ракета, које за победу морају да се што дуже задрже у ваздуху.

Репрезентативка Србије у ракетном моделарству Весна Катанић из Сремске Митровице је два и по месеца припремала ракету за европско првенство. Циљ је да се задржи што дуже на небу изнад бившег аеродрома код села Арадац.

„Мери се време лета. Од када ракета напусти рампу док не слети на земљу. И циљ је да ракета лети три минута. Након тога судије престају да мере, а наш задатак је да одемо по ракету, да је нађемо, вратимо и спремимо за следећи старт", рекла је Весна Катанић, репрезентативка у ракетном моделарству.

Такмичарима који праве друге врсте ракета циљ је реалистичност. Судије проверавају техничку документацију на основу које је састављен модел.

Потрага за тим документима је највећи изазов, а када се изради ракета мора да полети као оригинал.

„Његова изабрана макета мора да опонаша праву ракету. Значи, ако је права ракета летела тростепено, он то пријави на старту да ће летети тростепено и да ће се спустити сви делови безбедно уз помоћ падобрана. Мора да се прибави изворни цртеж са правим димензијама да бисте на крају могли да направите одређену размеру", објашњава Живан Јосиповић, судија за ракетно моделарство.

Ракетно моделарство у свету тражи своје место у породици олимпијских спортова.

„Треба испољити довољно снаге, довољно брзине, довољно умешности и треба савладати неке препреке, да би се вратио модел, да би судије могле да оцене да ли је то успешно. Централа европска и светска централа се боре да докажу да је и физичка и техничка и спортска дисциплина", истиче Лабуд Булатовић, председник Ваздухопловног савеза Србије.

На европском првенству у Зрењанину које траје до 25. августа, наступа 12 репрезентација, са укупно 161 чланом.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи