субота, 06.08.2022, 09:45 -> 09:46
Извор: РТС
Аутор: Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије
У близини Венеције могуће је појести златну пицу
У Италији која је најпознатија на свету по пици, могуће је пробати најразличитије врсте – са танком кором, са дебелом, оне танке са рубом попут дебелог прстена који је често и напуњен као и оне које се сервирају исечене на троуглове, такозване Пице ал транћо. Однедавно је у Језолу, у близини Венеције, могуће пробати и златну пицу: Mimi La Regina d'oro 24k.
Златна пица направљена од павлаке, парадајза, бурате (врста моцареле која је изузетно мекана изнутра) те прекривена златним листићима од 24 карата. Ова пица се служи уз песму We are the champions групе „Квин“, у ресторану „Да Роберт“ у Језолу, туристичком месту близу Венеције. Пица Мими Ла Регина д'оро 24к кошта 99 евра. Уколико се наручилац сложи, цео ресторан бива обавештен да је наручена златна пица.
Роберту Недеи, власнику ресторана, син је предложио да направи златну пицу какву је видео у Дубаију, где не покривају само пицу златом већ и бифтеке које продају за око хиљаду евра. Како је рекао за Коријере дела сера, пица има пуно успеха „И мада је у току једне седмице наручи око четири пет људи, догодило се и да смо за једно вече добили наруџбу од пет особа. Углавном су то страни туристи или локално становништво дубљег џепа које жели да се покаже у друштву“.
Златне листиће производи једна фирма која је специјализована у производњи јестивог злата и углавном се користи у посластичарницама, нарочито у Француској, Шпанији и Уједињеним Арапским Емиратима. Није потребно наручити пицу унапред, она је део редовног менија у ресторану.
Роберт Недеа живи већ 30 година у Језолу, а родитељи су му били посластичари. Ова пица се прави од брашна које се користи, како је он изјавио, на планинама источне Европе не би ли се направио хлеб. Прави је на класичан напуљски начин који подразумева танку основу, дебели обруч и лако варење.
Ово је једна од најскупљих пица које се продају у Италији. Једна од познатих скупих пица је и она коју прави кувар Карло Крако а која се служи у Галерији „Виторио Емануеле“ у Милану за 22 евра. Ту је и Пата Негра познатог Флавија Бријатореа чија цена достиже 65 евра и могуће ју је наручити у његовим локалима „Крејзи пица“ који су отворени у Милану и Риму.
Коментари