Читај ми!

Задеј кикс – „Дафина“ за патике, милиони украдени у бизарној понцијевској превари

Фирма „Задеј кикс“ обећавала је купцима најтраженије патике по нижим ценама, а уместо тога су муштерије остајале преварене за свој новац.

Годинама је Мајкл Малекзадеј важио за мађионичара са патикама који обожава „ламборгиније" и зарадио је милионе препродајући ретке „ер џорданке“ по лудачки ниским ценама.

Међутим, сада се испоставило да је овај продавац патика заиста био мађионичар – новац његових муштерија једноставно је нестајао.

Америчке федералне власти подигле су оптужницу против њега за вођење „Понцијеве шеме“, па је добио и надимак „Берни Мејдоф тржишта патика“.

Тужиоци тврде да је Малекзадеј из Орегона уз помоћ своје фирме „Задеј кикс“ (Задеј патике) преварио хиљаде људи у вишемилионској превари, само уместо обвезница и акција коришћене су – патике.

Превара је трајала годинама, а откривена је понајвише због повећања тражње током пандемије, као и због једног специфичног пара патика: „ер џордан 11 ретро кул греј“.

После скоро деценије у послу, Малекзадеј је коначно оптужен прошле недеље, а он планира да се на изјасни да није крив за превару, заверу да почини крађу и прање новца. Уколико буде проглашен кривим, чека га 30 година у затвору.

У протеклих пет година, сакупљање патика постало је посао који широм света вреди више милијарди долара.

Пандемија је то умногоме променила. Одједном су колекционари из својих кућа и људи који су на брзака желели да зараде мало новца док седе кући почели да препродају „најке“ и „адидаске“. Потражња је скочила, а са њом и цене.

Једне „џорданке“ превише

Малекзадеј је јахао на таласу препродавачког бизниса веома дуго - из свог складишта у Орегону нудио је најтраженије патике испод тржишних цена, чак и пре него што би се појавиле на полицама продавница.

Како? Тужиоци кажу да је примао наруџбине и новац за хиљаде пари патика које није имао и није имао начина да дође до њих, барем не оног који је економски исплатив.

Када поруџбине не би стигле, он би многе муштерије одвратио претњама, а оне упорније би ућуткао ваучерима, поклонима и кредитима у продавницама.

Неке од муштерија су такође биле у „дилу“ са њим, односно на време су излазиле из „посла“, враћајући своје инвестиције и зарађујући велике своте новца.

Чинило се да све иде за „Задеј кикс“ до пандемије када је потражња скочила до неба. Најновије „ер џорданке“ ограничене серије „11 кул греј“ биле су кап која је прелила чашу.

Док се „Најк“ спремао да их пусти у продају прошлог децембра, Малекзадеј је кренуо у акцију. „Најк“ је нудио „11 кул греј“ по цени од 225 долара, али су их „Задеј кикс“ продавале и за 115 долара.

Мајкл је „продао“ 600.000 пари. Имао је само 6.000. Већина муштерија није добила патике које је платила.

„Задеј кикс“, међутим, зарадио је 70 милиона долара.

Ламборгинији, бентлији, сатови, накит, а патика нигде

Према судским документима, Малекзадеј је добар део своје зараде трошио на „бентлије“, „ферарије“, „ламборгиније“... Око три милиона долара је потрошио на „луј витон“ торбе, накит, крзно и сатове, од којих су неки коштали и 600.000 долара.

ФБИ је до сада запленио 6,1 милион долара у готовини, без сатова. Пронашли су и 1.100 пари патика у његовој личној колекцији.

Иако је фирма од подизања истраге банкротирала, у његовом складишту у Орегону и даље има 60.000 пари патика.

С друге стране, хиљаде муштерија рачуна своје губитке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи