Читај ми!

Краљевске шољице и низање бисера уз торту - радионице у Дому Јеврема Грујућа

У Дому Јеврема Грујића, првом приватном музеју у Београду, овог лета одржавају се креативне радионице за одрасле, на којима се представљају стари уметнички занати.

Слике, уметнички предмети, одећа династија Обреновића и Kарађорђевића, стари журнали и париске тоалете... Међу свим тим стварима, посетиоци могу да науче како да сами направе, на пример, реплику огрлице краљице Наталије.

„И онда сам ја нашла приближно такве бисере, односно, то су стаклене перле, које врло личе на те оригиналне бисере и видела да то уопште није компликована техника. Може свако ко апсолутно никада није пробао да направи неку огрлицу или накит, моћи ће да направи за рецимо три сата, колико траје ова радионица", рекла је Маријана Ковачевић, предавач у онлајн уметничкој школи.

У амбијенту где је краљица Наталија пила чај код пријатељице Јелене Грујић, публика се упознаје са српском историјом, на месту где је она стварана.

„У питању су ремек-дела наших највећих сликара Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Тодоровића, онда краљевски дарови, предмети које су лично српске краљице Марија и Наталија Обреновић поклањале члановима породице. Поред тога овде можемо да нађемо једну од најстаријих колекција шољица, што је нашим посетиоцима јако интересантно. Обично музеји то не чувају и не излажу као уметничке предмете, а ми желимо да сачувамо успомену на неке важне сусрете који су се овде десили, тако да смо сваку шољицу из које је пио неки припадник краљевске породице, остављали током година са стране, тако да баштинимо преко 30 таквих шољица", каже директорка Дома Јеврема Грујића, Бранка Цонић.

У једном од салона где су некада одржавани балови припадници различитих генерација уче неке помало заборављене традиционалне вештине попут веза и хеклања.

Kреативне радионице припремају музеј Дом Јеврема Грујића и онлајн уметничка школа, са циљем да промовишу уметности и културу на инспиративан и модеран начин.

„Долазе јако младе девојке, жене средњих година, имамо и девојчице које долазе са мамом, или мама и ћерка од двадесетак година. И нас везују заједничке теме, везује нас тема ове радионице, интересовање за нашу историју и културу и тако се створе неке приче. Створи се нека лепа атмосфера и имате утисак да сте на некој седељци, где можете и да поразговарате, чујете нешто, добијете освежење, чај или кафу, парче торте краљичине... Проведете једно квалитетно поподне и уз то направите сами своју огрлицу коју понесете", додала је Ковачевићева.

У наредном периоду радионице ће се одржавати суботом а планирано је да се везу иницијали, израђују огрлице, подметачи за чаше, украси за шешире...

Баш као и у минуло доба, радионице су прилика да се прича о историји, давним временима и савременим темама.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи