Читај ми!

У „фићи“ са Јованом за потпуно другачији утисак о Београду

Да ли бисте обилазили Београд у „југу“, „стојадину“, „фићи“ уз музику 80-тих са касетофона? Једна тату-уметница се досетила и управо на тај начин туристима показује престоницу.

Јована Стојиљковић неколико пута седмично овако вози туристе Београдом. „Стварно уживају људи да се провозају у оваквом једном реликту прошлости, без климе, онако благо неудобмом, али су потпуно одушевљени. Понекад им дам и да пробају“, каже Јована.

Ови аутомобили су Јованина љубав из детињства. Први је купила са само 24 године и иако не може да одабере миљеника, жути „фића“ у њеној породици познат је као „Беба“.

„Ја сам годинама пре тога гледала да купим 'фићу', и некако никада није био прави тренутак. Онда је један искочио на слици и имао је на себи папирић да пише да је на продају, жути онако баш баш жут и био је у Нишу. Тако да сам ја исто вече решила да позовем власника и рекла да ујутру долазим по ауто“, присећа се Јована.

А, онда је купила „фићу“ из 1964. године, „југо“ кабриолет из серије од само 500 примерака, а затим „југо 45“ из 1989. године и онда одлучила да у њима провоза посетиоце Београда. Она није прави туристчки водич, али туристи воле њене туре јер их враћају у време Југославије.

„Зависи који ауто возим, то иде од хеви метала до старих југословенских шлагера. Овде у југу и у другим колима имам касеташе, тако да убацим у касету и то је туристима изузетно интересантно“, истиче уметница.

Јована каже да не ради ово због зараде. Јер ко има овакав аутомобил, зна да је потребно много улагати, и новца и стрпљења. За сређивање жутог „фиће“ требало јој је скоро годину дана и неколико хиљада евра. А толико се од тура не може зарадити.

„Уживала сам у том времену проведеном у поправкама, у дружењима. Ту су дружења најбитнија ствар, значи никад ниси сам са тим колима. Увек је ту нека екипа, сви више кваримо него што поправљамо и тако у круг“, истиче Јована.

Једно је сигурно – ове необичне вожње аутомобилима из прошлог века вратиће вас на час у 80-те и 70-те, а од Јоване ћете сазнати какав је Београд био некада.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи