Читај ми!

Стапарк – добро дошли у неолит

У Стапарској бањи, у клисури реке Ђетиње саграђен је Археолошки музеј на отвореном „Стапарк“. Изградњу је са 600.000 евра финансирала Европска унија, а у тај пројекат прекограничне сарадње укључени су градови Ужице и Тузла, Општина Милићи и Уметничка школа из Ужица.

„Добро дошли у неолит", мото је под којим се закорачи у простор од око хиљаду и по квадрата са четири куће и њиховим становницима .И одмах се забораве стереотипи о примитивној праисторијској заједници.

„Људи из неолита су створили те прве модерне куће које су имале пун комфор, имале су ту моћну термоизолацију, глина,песак и плева је материјал који је фантастична термоизолација која се данас користи у градњи еколошких кућа, то су данас најскупље куће.Имали су пун комфор у кућама, имали су дрвени намештај,полиране патосе,које је било лако одржавати,пећи у кућама“, истакао је Драган Јанковић, археолог, Музеј града Београда.

Свака кућа била је за једну породицу површине до 40 квадрата, живели су близи једни другима у равноправној заједници где је најкориснији био онај ко највише зна.

Стапарк је настао на трагу праисторијских насеља која су била на околним висовима Стапарске градине. Градња је трајала две године дуже због короне, али и тешког налажења и мајстора и материјала.

„Контактирали смо Археолошки институт Србије,све људе који су могли да нам помогну да на адекватан начин интерпретирамо историјско наслеђе које се налази само три километра од ове локације“, напоменула је Снежана Милисављевић, менаџер пројекта.

„Верујем да смо добили један значајни туристички локалитет и један едукативни центар који ће бити веома занимљив свим посетиоцима,нарочито оним најмлађим посетиоцима“, рекла је Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица.

Остаје још и да се реши како ће посетиоци лакше стизати до Стапарка,који ће за почетак бити отворен поподне у дане викенда.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи