Читај ми!

Драган од бачених ствари прави оригиналне лампе, а сада се спрема да и сатовима да нови изглед

Да стари употребни педмети са бувљака и отпада могу да се рециклирају и поново корисно употребе доказује Врањанац, Драган Јовановић, који од одбачених ствари прави лампе и свакој даје име.

У свету антиквитета Драган Јовановић је дуго. Обнавља, чува старе предмете, уметничке слике. Жели да покаже да и одбачене ствари могу да буду функционалне и лепе.

„Видео сам и на интернету, на крају, да је то један нови стил уметности који се зове 'стимпанк', па сам решио да радим и такве ствари. Вичан сам мало свим тим, и електрици и механици“, каже Драган.

Када на отпаду угледа стару пеглу, каже, замисли и слику. Бушилице, водоводне цеви, кавези за птице, претворени су у лампе.

Све лампе имају и имена – Златни папагај, Миражџика, Гуми дефект, Масе. Помаже му и син, који је, у жељи да изненади оца, набавио део машине.

„Од шиваће машине направљена је лампа Миражџика, пошто су раније девојке које су се удавале неких педесетих, четрдесетих година, морале да знају да шију, да би се удале. Тако да су морале да имају машину. Прво су ишле на курс, па су се онда удавале“, објашњава маштовити антиквар.

Бакар купујем и Не ме фарбај, то су моји фаворити. Имам мало удела и ја у Бакар купујем. Ту сам ја давао неке идеје, и ова ми се баш свиђа, због назива. Не ме фарбај, то је скроз Драганова идеја“, каже Филип Јовановић, Драганов син.

Драган има још идеја, а на отпадима још је одбачених ствари, планира да и старим сатовима да нови изглед.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи