Читај ми!

Јакна База Олдрина из мисије "Аполо 11" продата за 2,8 милиона

Летачка јакна астронаута "Апола 11" База Олдрина, коју је носио на историјској мисији на Месец 1969. године, продата је у Њујорку за око 2,8 милиона долара, саопштила је аукцијска кућа "Сотби".

Предња страна јакне приказује НАСА-ин лого и амблем мисије "Аполо 11", који се налази испод Алдринове ознаке са именом.Такође има заставу Сједињених Држава на левом рамену и направљена је од "Бета" тканине,која је водоотпорна, а саставни је део НАСА свемирских одела, после трагичног краја три астронаута "Аполо 1", који сунастрадали у пожару током земаљског теста 1967.

На аукцији која је трајала само 10 минута постигнута је највиша цена за коју је продат неки амерички свемирски артефакт до данас. Јакна је продата телефонском понуђачу за 2,8 милиона долара.

"Могу без оклевања да кажем да је ово најбоља продаја свемирских артифаката која се икада догодила, те да ће бити тешко оборити овакав рекорд", рекла је Касандра Хатон из Сотбија.

"Аполо 11" је била прва астронаутска мисија са задатком спуштања људи на површину Месеца, лансирана је 16. јула 1969. године, а Баз Олдрин и Нил Армстронг постали су први астронаути који су ходали по Месецу 20. јула 1969. године.

Баз Олдрин је бивши амерички војни пилот, а јавности познат као астронаут, човек који је слетео на Месец у мисији „Аполо 11", 1969. године. Последњи је живи астронаут те мисије. Нил Армстронг и Мајкл Колинс су преминули. У свемиру је провео 12 дана. 

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи