Читај ми!

Биткоин на апаратима за дисање, то South Park не прашта ни Мету Дејмону

Након недавног стрмоглавог пада биткоина уследио је земљотрес у крипто заједници. Због губитка вредности од око 70 одсто, у односу на највиши ниво који је достигао најпознатији дигитални новчић, многи су на губитку. И то је била прилика за Саут Парк (South Park) да сатирично критикује оне који су непрестано "подизали прашину" око крипто валута или глумили у рекламама које су их промовисале. Није опроштено чак ни Мету Дејмону.

Популарна култура није имуна на разне новотарије, често бесмислене трендове, али она неретко делује или као дијагноза или као коректив. 

Уосталом, читав систем славних не би постојао да нема популарне културе. А South park ту има своје специфично место, посебно ако се узме у обзир број јунака наше свакодневице који су прошли кроз руке сценариста.

South park није први пут "поткачио" криптовалуте. И у неколико претходних епизода било је речи, наравно сатирично, о дигиталним новчићима. Али, овај пут су, иако очекивано, отишли корак даље.

Према тврдњи Верџа, спот за crypto.com, крипто мењачницу из Сингапура која запошљава око 4.000 људи, са Метом Дејмоном је нешто најбоље што се догодило South parku.

У специјалу South Park The Streaming Wars Part 2 радња се окреће око велике суше која све излуђује.

Али, онда, долази "спасилац" који поседује водени парк и има план - шта ако бисмо воду заменили мокраћом?

Ту настаје креативност сценариста и то је, вероватно, једна од бољих крипто метафора, барем код оних који не верују у дигиталне валуте, иако су одавно постале реалност.

Дејмон у реклами изговара слоган "Срећа фаворизује храбре", због чега је био жестоко исмејан на друштвеним мрежама.

У новом специјалу Саут Парка, анимирани Дејмон носи мајицу са натписом "Срећа фаворизује Мета Дејмона" и објашњава начине на које људи могу да смање количину воде користећи сопствени урин.

У епизоди је приказана сцена Мета Дејмона који залива травњак, тушира се и кува тестенину, све мокраћом, чак и једе сладолед направљен од урина, али кад год му се смрдљива жута течност превише приближи лицу, анимираног Дејмона облије мучнина.

Није вода све што тече, нити су криптовалуте баш прави новац, очигледно сматрају сценаристи.

Наравно, Мет Дејмон није једина звезда која је у овој епизоди на мети критика. Ту су и Наоми Осака (бренд амбасадор за FTX), Гвинет Палтроу (која је бескрајно заговарала НФТ), Риз Витерспун (изјавила да ће сви људи имати паралелни виртуелни идентитет), Лери Дејвид (глумио у реклами за крипто која се емитовала за време Супербоула).

Према Коинбејсу, за један биткоин требало би издвојити 21.284 долара (у тренутку писања текста), а највећа вредност коју је та криптовалута имала износила је 68.789 долара.  

Међутим, и у самој серији има јунака који наликују криптовалутама, или имају њихове особине.

Ако би неко могао да се упореди са дигиталним новчићем, по својеврсној жилавости коју показује, то би само могао да буде Кени, јунак који умире готово у свакој епизоди, али га у свакој епизоди и има.

Питање можда није ко је Кени већ, пре, ко је Картмен, вечити заједљивац и бунџија.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару