Читај ми!

Знање, орање – јубиларна 10. „Прва бразда“

У Новом селу код Врњачке Бање одржано је десето, јубиларно такмичење орача Србије „Прва бразда“. Учествовало је више од 20 тракториста из земље и региона, као део припреме за будућа светска такмичења. Најбољима су уручене награде, а међу лауретаима је Радио телевизија Србије, емисија „Знање имање“.

Дефиле трактора кроз Ново Село је и туристичка атракција. Али снага ових машина не мери се киловатима, тиме се могу похвалити трактористи из Војводине, њихова моћ је у етузијазму и вољи да се манифестација „Прва бразда“ сачува као део традиције рашког округа.

Најмлађи, Михајло, који је са осам година први пут заорао бразду, своје умеће је показао на истоименом трактору у ревијелном делу такмичења, уз посебне дозволе организатора.

„Моји изазови тренутно после прошлогодишње победе у Србобрану на Србобранској бразди где је било око 50 момака, учесника, али сви су били момци. После те победе, неки изазов јесте светско такмичење у орању“, каже Марија Сеочанац, четворострука победница такмичења „Прва бразда“ у Новом селу.

Да би оснажили свест о безбедности тракториста у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја одржала је едукативно предавање.

„Највише нам страдају возачи старосног доба преко 65 година, као и они од 46 до 55 година. Када су у питању месеци када нам највише страдају то су летњи и јесењи месеци. Акценат је стављен на употребу сигурносне кабине, заштитног рама чија је главна улога да заштите возача и остале путнике, путника уколико дође до саобраћане незгоде“, наводи Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Прву бразду отварали су домаћини, али домаћице орачи. Оцењивали су се правац, дубина отварања и затварања бразде, склоп и визуелни доживљај орања.

Чини се да су највишу оцену добили гурмаски мајстори и аутохтони требињски пасуљ „пољак“. Циљ је да Србија буде учесник наредног светског такмичења орача.

„Ми смо задње три године покренули иницијативу уз помоћ Института за примену науке у пољопривреди, Министарства пољопривреде да се укључимо у светско такмичење орача направили смо удружење заједно са Србобранском браздом Удружење орача Србије, да пре свега се сада учланимо у ту асоцијацију и да узмемо учешћа“, истиче Жарко Марковић, организатор такмичења „Прва бразда“.

Најбољи су награђени, а деценију постојања, крунисали су уручењем десет Благодарја. Једно је припало Радио телевизији Србије, тиму емисије Знање имање за учињену доброту и подршку „Првој бразди“.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи