Читај ми!

Венеција има гондоле, а Дунав шајке

Новина у понуди Туристичке организације Ковин је пловидба шајком по Дунаву. Реч је о реплици чамца из 16. века. За сада се иде десетак километара до Смедеревске тврђаве, али су у плану и даље вожње до историјских знаменитости у окружењу.

Ковинци од недавно имају прилику да се провозају Дунавом у шајци, саграђеној по угледу на пловило, које је коришћено за препаде непријатељских бродова током 16. И 17. века. Некадашња галија сада превози туристе, који могу да уживају у двочасовној вожњи. Пролази се поред Смедеревске аде, док поглед обухвата реку, шуму, велики број птица, као што су чапље И галебови, да би се стигло до средњовековне тврђаве деспота Ђурђа Бранковића.Привилегија је видети то здање из једне другачије перспективе.

"Мислим да нисмо ни свесни какво богатство имамо. Дунав је прелеп, вожња је опуштајућа, умирујућа. Све ми се допало И сигурно бих се поново возила", истакла је Ивана Јованов из Ковина.

"Мислим да ово може доста да прошири туристичку понуду нашег краја. Свашта може да се види, далеко да се стигне", рекла је Марија Максимовић из Ковина.

"Ово је нешто што стварно вреди за наш град да имамо, И да грађани могу да обиђу, да виде И са ове друге стране тврђаву и Дунав", рекла је Лолита Максимовић из Ковина

Шајка прима дванаест путника. Изграђена је од метала И пресвучена дрветом.

"Јако лепо урађен, јако лепих пловних карактеристика, као што И сами видите, стабилитет је више него одличан. Погоне га главни мотор од 50 коњских снага И помоћни од 20", напоменуо је Васа Бугарски, управитељ шајке.

Туристичка организација Ковин има велике планове за проширење ове понуде.

"Планирамо И до Костолца, да видимо са Туристичком организацијом Костолца да се можда обиђе И Виминацијум. Планирамо да то можда буду И неки дводневни аранжмани, где би се обишле И Рамска И Голубачка тврђава", рекла је Дивна Кирилов, директорка ТО Ковин.

Дуж општине Ковин Дунав пролази у дужини од 46 километара, а тај велики туристички потенцијал почиње да се користити на најбољи могући начин.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи