Читај ми!

Канадски продуцент удаљен са црвеног тепиха у Кану због индијанских мокасина

Канадски продуцент, индијанског порекла, Келвин Редверс, удаљен је са црвеног тепиха у Кану зато што је, у жељи да представи своју културу из које потиче на највећем светском филмском фестивалу, уз смокинг обуо традиционалне мокасине.

Филмски продуцент Келвин Редверс по први пут је требало да прошета канским црвеним тепихом уочи премијере филма Заувек млади (Les Amandiers) редитељке Валерије Бруни Тедески. Знајући значај појављивања у Кану, Редверси је желео да искористи прилику и истакне припадност аутохтониј индијанској заједници северноамеричког континента, тако што је своју формалну одећу употпунио паром традиционалних мокасина.

„Желео сам да понесем нешто што се сматра формалном одћом у мојој културу, а то је био пар прелепих мокасина које је сашила моја сестра“, рекао је Редверс за Варајати.

Међутим, чим се појавио на црвеном тепиху, обезбеђење му је забранило улазак и захтевало да обује „обичне“ ципеле да би му дозволили да настави. Редверс наглашава да се осећао као „криминалац“ јер је носио мокасине које су биле направљене од лосове коже и украшене прелепим перлама.

Ово није први пут да фестивал одбија госте јер се не придржавају строгих, али не и кодификованих формалних правила облачења. Поред кодекса обавезног ношења црне кравате, на фестивалу се пажљиво контролише и избор обуће.

Познато је да на канском фестивалу жене нису смеле да се појаве у ципелама без виоких потпетица. Али после протеста Џулије Робертс и Кристен Стјуарт које су се појавиле босоноге на црвеном тепиху – одустало се од овог правила, али очигледно није примењено и на традиционалну обућу. Сви се слажу да је овакав приступ у најбољем случају застарео, али очигледно и врло дискриминаторски.

Након што га је обезбеђење зауставило, један од Редверсових колега који говори француски, покушао је да објасни да кански кодекс мора правити изузетке када су у питању аутентични комади који репрезентују нечију културу. Као што је дозвољено да се на оваквм догађајима мушкарци појаве у килту.

Али обезбеђење није попуштало, и заправо су постали прилично агресивни према продуценту.

„Прилично агресивном обезбеђењу је дозлогрдило, унео ми се у лице и рекао: 'Мораш да одеш сада. Идите одмах. Идите одмах. Идите одмах. Одлази!' Био сам веома збуњен и повређен. Осећао сам се омаловаженим“, наглашава продуцент.

То што се на Филмском фестивалу у Кану мокасине третирају као недовољно „формалне“ је у најмању руку иронично, с обзиром на то да се у староседелачкој култури северноамериканаца ова обућа носи у посебним приликама. Унутар домородачке заједнице, мокасине се често поклањају. Оне се третирају као веома значајан предмет и имају свето значење.

Дан након премијере, руководство организације Канског филмског фестивала – укључујући и Франсоа Десрусоа, генералног секретара фестивала и шефа црвеног тепиха – наводно су се састали са Редверсом и извинили се за инцидент.

Редверс се на крају питао да ли би ствари биле другачије да није носио смокинг и мокасине.

„Да сам обукао комплетну традиционалну ношњу, не би ме зауставили, што је интересантно. Очигледно се захтева да се по сваку цену морамо уклопити у унапред створену, 'западњачку', представу о томе шта је одећа за формалне и свечане прилике“, закључује канадски продуцент.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи