Читај ми!

Немачка, нудисти се на базенима изборили за „једнаке груди за све“

Нудизам у Немачкој има дугу традицију. Али та „култура слободног тела“ ограничена је искључиво на посебно обележене јавне плаже. Сада, међутим, и први базени дозвољавају (ограничени) нудизам.

Нудизам или „култура слободног тела“ (Freikörperkultur – FKK), у Немачкој је прилично раширена, нарочито на плажама на Северном или Балтичком мору.

На крају крајева, тај покрет је и настао управо у тој земљи у 19. веку и преживео је многе политичке и друштвене промене.

„Једнаке груди за све!"

Али оно што се практикује на многим званичним и незваничним плажама широм Немачке, незамисливо је на отвореним и затвореним базенима. Тамо влада строго правило: примарна и секундарна полна обележја морају да остану покривена. Тако је бар било до сада.

Али од 1. маја у базенима у Гетингену на северу Немачке дозвољено је купање и нудистима – бар делимично. На иницијативу феминистичке иницијативе „Једнаке груди за све“ у том граду у Доњој Саксонији дозвољен је и топлес-концепт – за сада додуше само викендом када нема организованих обука у пливању за ђаке.

Иницијативу је покренула Мина Бергер, а то колико је иницијатива спорна показује и чињеница да се Мина Бергер и не зове тако, јер жели да остане анонимна. Бергер се наиме осећа као „небинарна особа“, дакле ни као мушкарац, ни као жена.

Све је почело када је Бергерова прошлог лета на једном базену скинула горњи део купаћег костима. „То је био баш угодан осећај. Једноставно се осећам боље кад не носим тај горњи део костима“, каже Бергерова.

Али особље на базену је на тај потез гледало другачије. За њих је Бергерова једноставно жена која је показала своје голе груди. И добила је забрану уласка на градске базене.

Зашто је дозвољено показивати мушке груди, али не и женске? То питање не поставља само Бергерова, већ и многе друге активисткиње и активисти широм Немачке. Тако је и настао покрет за равноправност купања без горњег дела на затвореним и отвореним базенима. Они подсећају на то да је све до краја шездесетих женама било забрањено да се купају у дводелним купаћим костимима.

Обзир према „суграђанима страног порекла“

У сваком случају, у Гетингену је сада укинут и горњи део, а то је, како каже директор градских јавних купалишта, резултирало „неуобичајено великим бројем посетилаца“. Ипак, он додаје и да је број особа које су посегнуле за тим новим слободама „релативно низак“.

За то време на друштвеним мрежама та иницијатива дочекана је са подсмехом. Многи говоре о „џендер будалаштинама“ и питају се морају ли мушкарци сада преко недеље да носе грудњаке на базенима.

Директорка градске спортске управе указује и на нека специфичности у погледу „суграђана мигрантског порекла“ према којима се мора „поступати обзирно“. Та локална политичарка очигледно не жели да додатно долива уља на ватру, јер се многи градови већ годинама боре с родитељима из традиционалних муслиманских усељеничких породица који своје ћерке из верских разлога не пуштају на наставу физичког.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи