Читај ми!

Холандија прославила Краљев дан – весело и на улицама после двогодишње паузе

У Холандији је 27. април национални празник посвећен владајућем монарху. Први пут после две године, када су због короне масовне прославе биле отказане, Краљев дан обележен је на отвореном, уз мноштво људи на улицама.

27. април је рођендан актуелног краља Вилема-Александера. 

Током владавине његове мајке, краљице Беатрикс, славио се Краљичин дан, на њен рођендан 6. априла.

Koningsdag, како Холанђани зову овај празник, у претходне две године присилно је био Woningsdag, што у преводу значи "дан код куће".

Ове године све је по старом. Нерадни је дан, маса људи је на улицама, журке без престанка. Све је у националној наранџастој боји, заставе на све стране, пије се оранж битер, једу се наранџасти колачићи и сладолед од поморанџе. Нема саобраћаја, вози се бициклима и бродићима. Чак је и ватромет наранџасти!

Краљевска породица, краљ Вилем-Александер, његова супруга Максима и ћерке, престолонаследница Катарина-Амалија, Алексија и Аријана, присуствовала је свечаностима у Мастрихту. Сваке године на овај празник краљевска породица традиционално посети неки град и прославља заједно с народом.

Краљица Максима је и за ову прилику била посебно елегантна, у розе хаљини свог вечитог фаворита, белгијске модне куће Натан, чије моделе преферира и белгијска краљица Матилда. Хаљину је укомбиновала са својим омиљеним одевним предметима, пелерином и шеширом. Овог пута крем пелерина је модног бренда Валентино, дом шешир потписује њена омиљена креаторка Фабијен Делвињ.

У Амстердаму је на Краљев дан било посебно весело, уз мноштво људи који су се возили бродићима по безбројним каналима холандске Венеције, славили и пили до зоре.
Овај државни празник један је од најомиљенијих у Холандији и свакако је најживописнији и најшаренији. Познат је и по бувљим пијацама и уличним распродајама које се организују у многим градовима.

 

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи