Читај ми!

У Сирогојну су и ускршњи обичаји у складу са природом и традицијом

У једином музеју под отвореним небом, у музеју „Старо село“ у Сирогојну, чувају се и негују традиција и обичаји дуже од век и по.

Све је у Сирогојну у складу са природом и традицијом, па и ускршњи обичаји. У главној кући, саграђеној од дрвета и камена у којој се окупљала породица, а огњиште никада није гасило, и сада се васкршња јаја боје на сличан начин – природним материјалима, уз мале измене.

„Сваке године домаћице дођу у кућу и фарбају јаја у земљаном лонцу, и онда ми узмемо, наберемо ових травчица и ових чарапа и тако вежемо, стављамо, бојимо и нако без чарапа у луковини ко што је се некад бојило“, објашњава Бора Чалдовић, домаћица куће у Музеју.

„Стари народ и моја баба само су у луковини фарбали јаја. Није ништа везивала, није ништа било, чиста луковина, ништа друго није стављала, никакве траве и ништа“, каже Станојка Стопић.

Да се васкршњи обичаји не разликују много и да о њима сви бар нешто знају, потврђују и посетиоци. Најмлађи, школарци из Футога и сами су се опробали у шарању, а гошће упоређивале искуства.

„Иначе сам упозната са обичајем како се фарбају јаја. Једино што немам ту глинену посуду у којој ви ово радите, а иначе да, ја сам јаја исто фарбала у луковици. Као деца смо брали цветиће а мама покојна стављала у чарапу тако да ја и данас одржавам ту традицију у својој обитељи“, каже гошћа Музеја у Сирогојну.

„Свиђа ми се традиција, волим што се људи враћају да не забораве своје корене, одакле су потекли и шта су њихове бабе, пранбабе, прадеде шта су радиле“, додаје гошћа.

У златиборским селима некада су домаћице бојиле само по три јаја по члану породице, а није било ни, последњих година, обавезног остављања чуваркуће, већ су веровали да кућу чува и штити доброта, рад и поштење укућана. 

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи