Читај ми!

Тајни амерички одбрамбени програм планирao пробијање тунела на Месецу нуклеарним експлозивом, откривају документи

Десетине докумената до којих је дошао портал Вајс, сведоче да је сада угашени Напредни програм идентификације опасности из ваздушног простора (Advanced Aerospace Threat Identification Program - AATIP) америчке владе, потрошио милионе долара пореских обвезника на истраживање бизарних, експерименталних технологија као што су огртачи који објекте чине невидљивим, антигравитациони уређаји, црвоточине и предлог да се нуклеарним експлозивом на Месецу пробију тунели.

Документи, који укључују скоро 1.600 страница извештаја, предлога, уговора и бележака са састанака, откривају неке, у најмању руку, чудне приоритете овог тајног програма Министарства одбране који је трајао од 2007. до 2012. године, али је јавности постао познат тек 2017, када је бивши директор програма у Пентагону дао оставку.

Те године, ААТИП је постао синоним за НЛО, захваљујући неколицини, сада већ озлоглашених, видео-снимака неидентификоване летелице која се креће на наизглед немогуће начине, које је бивши директор, Луис Елизондо, дао медијима пошто је поднео оставку.

Али нови документи сугеришу да је ААТИП намеравао много више од истраживања пријављених сусрета са неидентификованим летећим објектима.

Можда најинтригантнији међу документима је неколико десетина докумената обавештајних служби Министарства одбране (Defense Intelligence Reference Documents), у којима се говори о одрживости различитих „напредних технологија“.

Ова колекција укључује извештаје о „црвоточинама, звезданим капијама и негативној енергији“, „комуникацији гравитационих таласа високе фреквенције“, „варп погону, тамној енергији и манипулацији додатним димензијама“ и многим другим темама које ће љубитељима научне фантастике звучати познато.

Многи извештаји наглашавају непрактичност примене напредних технологија. У извештају ДИРД-а о постизању ефекта невидљивости, на пример, аутори (чија су имена затамњена у свим извештајима) пишу да су „савршени уређаји немогући јер захтевају материјале у којима се брзина светлости приближава бесконачности“.

Међутим, уређаји за маскирање објекта тако да постану невидљиви за сензоре засноване на принципу микроталаса, као што су радари и детектори покрета, „дефинитивно су на дохват руке садашње технологије“, написали су аутори извештаја.

Други извештаји не беже од смелих, понекад необичних предлога за реализацију напредних технологија. У извештају о „пропулзији негативне масе“, аутори предлажу план за тражење изузетно лаких метала у центру Месеца који могу бити „100.000 пута лакши од челика, али имају чврстоћу челика“.

Да би се дошло до центра Месеца, аутори предлажу да се пробије тунел кроз лунарну кору и плашт коришћењем термонуклеарних експлозива.

Нејасно је да ли су ови документи тајне службе икада довели до било каквих дугорочних улагања у напредне технологије. Према Вајсу, већи део ААТИП-ове агенде ослањао се на истраживање уговора из приватне компаније под називом "Bigelov Aerospace Advanced Space Studies".

Компанија – коју води Роберт Бигелоу, лични пријатељ покојног сенатора Харија Рида, који је био главни заговорник отварања ове Агенције – добила је уговор од 10 милиона долара за прву годину истраживања у оквиру програма.

Ови најновији документи до којих је Вајс дошао на основу Закона о слободи информација појавили су се само три недеље након што је британски таблоид Сан добио више од 1.500 страница докумената који се односе на наводне сусрете са неидентификованим летећим објектима које је забележио ААТИП. Међу документима је био и извештај о наводним биолошким ефектима сусрета са људима.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи