Читај ми!

Јаја украшена сламом вештих домаћица са севера Бачке, постају музејски експонати

Јаја која се украшавају за Ускрс сведоче и о креативност домаћице. Могу бити ручно осликана, украшена перлицама, а у Сомбору и околини веште домаћице јаја украшавају сламом.

Да слама не мора да се налази само на сликама и честиткама, показују богато украшена ускршња јаја сомборске сламарке Илонке Богишић.

За овај начин украшавања потребно је много стрпљења, али и љубави. Јаја се прво издувају, а затим фарбају. Илонка фарба искључиво црвеном бојом.

„Ту је велика припрема. Прво морам напеглати доста сламе, па онда делић по делић. Једно уво, друго уво, ако ћу зеца, па главицу, па око, па ногице, па све то иде посебно. Сваки детаљ је посебно и свако јаје с обе стране је одрађено“, објашњава Илонка.

Сламарке „Буњевачког кола“ из Сомбора поклониле су два украшена гушчија јајета сомборском Музеју. На њима су препознатљиви мотиви Кармелићанске цркве у Сомбору и салаша.

Музејска збирка броји око 450 комада, украшених традиционалним техникама за овај део Бачке. Један део је временом оштећен, међутим, шездесетих година су урађене њихове реплике од дрвета.

„Наш чувени сликар, Милан Коњовић, је дао свој стручни допринос у пажљивом одабиру боја, које су требале заправо да буду по угледу на оригиналне. Да се направи што је могуће коректнија реплика јајета“, наводи Љубица Бачић, виши кустос, етнолог Градског музеја Сомбор.

Данас жене мање пажње посвећују украшавању јаја за Ускрс. Некада се украшавало воском, фарбало у луковини. Данас, због бржег начина живота, јаја се углавном фарбају индустријским бојама.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи