Читај ми!

У мадридском „Праду“ слике можете да помиришете

Мадридски музеј „Прадо“ омогућио је посетиоцима да удишу мирисе десет различитих објеката који се могу видети на сликама из колекције „Чуло мириса“.

Италијански кардинал Федерико Боромео био је толико импресиониран радовима Јана Бројгела Старијег да је у писму сликару рекао да може да осети мирис пролећа у процвалим латицама насталим из четкице фламанског уметника.

Четири века касније, они који су под сличним утиском могу да оду до музеја „Прадо“ у Мадриду и осете мирисе који потичу од разних предмета са Бројгелове слике Чуло мириса.

Музеј је унајмио кустосе и стручњаке парфимерије "Puig" да креирају ароме десет главних предмета које се појављују у Бројгеловом делу.

Слика, која је део колекције о пет главних чула приказује предиван врт у којем се налази изобиље биљака и цвећа, паунова и морских прасића. Бројгел је насликао флору на слици, док је Петер Паул Рубенс уметнуо алегоричне фигуре.

Инспирисан визуелним богатством слике, челном човеку „Прадовог“ фламанског одељка Алехандру Вергари пала је на памет идеја.

„Размишљао сам да бисмо могли да се фокусирамо на чуло мириса и да се стручњак за парфеме потруди око слике, идентификује шта је на њој и створи десет арома које припадају стварима у њој“, каже Вергара.

Када су стручњаци идентификовали 80 различитих врста биљака и цвећа на слици, Грегорио Сола из парфимерије "Puig" започео је свој посао на стварању арома.

Његови напори сада су смештени у четири различита распршивача који се налазе у соби 83 Музеја „Прадо“ који притиском на екран избацују пажљиво одабране ароме јасмина, руже, смокве, цвета поморанџе, нарциса, ириса и неких њихових комбинација.

Иако је Сола одлучио да не убаци мирисе морских прасића, паунова и пса који се ушуњао у слику, он је ипак рекреирао арому цибетке, која лежи у доњем десном ћошку слике. Један од распршивача избацује топлу, смрдљиву арому која, срећом, брзо нестаје.

„Цибетка има прилично оштар, прљав мирис. Али се та арома може наћи у свим рецептима парфема од 1500. до 1600. године. Коришћена је као фиксатив који је обезбеђивао да парфем што дуже остане на кожи“, објаснио је Сола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи