Читај ми!

Колико је места на тржишту за паметне четкице за псеће зубе

Много је изума који олакшавају живот човека, али су два предузетника из Београда одлучила да и кућним љубимцима живот учине лакшим и лепшим. И тако су креирали специјалну, паметну четкицу за зубе за крзнене пријатеље. Њихов изум подржао је и Фонд за иновациону делатност, а производ би требало да буде доступан у више од 20 земаља.

Куца Оти свакога дана пере зубе. Користи обичну четкицу и пасту за људе. Зато су се Александар и Немања досетили да креирају посебну четкицу намењену кућним љубимцима.

„Ми смо одмах урадили анализу тржишта, пре свега крајњих корисника, и дошли до закључка да на пример у Америци од 70 милиона паса више од седам посто њих свакодневно води оралну хигијену, односно власници паса брину о оралној хигијени свог љубимца. И то је био први корак да ми схватимо да ово тржиште има огроман потенцијал, и да је у сталном расту и развоју и то је био главни разлог зашто смо се ми одлучили да наставимо са пројектом", рекао је Александар Дивац.

Овај пројекат, како нам објашњавају, развијају најмање годину дана, а у њега су укључени и ветеринари, програмери, инжењери...

„Дошли смо до идеје да користимо врсту благе електролизе, која као када имате експеримент са чешљем и папирићима па покупите их наелектрисањем са стола - на сличан начин ми желимо да покупимо бактерије из уста наших љубимаца. И та идеја је већ сада стигла до функционалног прототипа и доказана у лабораторијским условима са нашим колегама са Института за ветерину у Београду", додао је Немања Ђорђевић.

„Ветеринари и сви људи из струке су снажно подржали овај наш пројекат јер једино реално одржавање оралне хигијене код паса је редовно прање зуба, и колико год то сада звучало апстрактно, ваш љубимац може имати здраве зубе, и на овај начин ми продужавамо живот љубимцима", каже Немања.

Иако би многи рекли да је помодарство ова четкица за зубе, која је превасходно намењена куцама, подаци би их демантовали. Истраживања показују да око 80 процената паса до треће године године има проблем са зубима који последично скраћује њихов живот. Како навићи куце да перу зубе?

„Има променљиве главе и нека је слична логика мушких жилет бријача, дакле купујете само тело а временом мењате главе. А да би оно велико питање - како навићи кућног љубимца да му перете зубе, иако то у свету више и није толико велико питање, свака глава ће између осталог имати различите укусе на филаментима, односно оних длачица на врху, и онда смо разрадили спектар тих укуса за различита тржишта где је чешћи укус рибе или где је чешћи укус типичног меса", наглашава Ђорђевић.

Немања и Александар су тренутно у процесу заштите свог патента који настављају да усавршавају.

Очекују да би већ крајем наредне године паметна четкица за зубе за кућне љубимце могла да се нађе на домаћем али и на иностраним тржиштима - од Америке преко Дубаија до Норвешке.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи