Читај ми!

Зашто су венчања све чешћа, али скромнија и са мање гостију

Младенци су празник који славе они који су се венчали у протеклих годину дана. Прошле године, због пандемије, било је мање венчања него обично, али је зато овог пролећа тешко наћи термин.

Вукица Максимовић, заменик матичара општине Палилула у Београду, каже да је интересовање младенаца за венчање у згради општине мање током радних дана у односу на викенд.

Петком, у поподневним сатима, из општине се излази на терен, односно у ресторане, па је грађанско венчање могуће и на другим локацијама.

„Младенци који су решили да од свог венчања направе један од најлепших дана у свом животу, већ две године пролонгирају те термине, не би ли то остварили, а у том периоду су стасали и нови младенци, који би да своје венчање закажу први пут, па је гужва велика", рекла је у Јутарњем програму Максимовићева и присећа се да је једног викенда имала чак 18 венчања по дану.

То је успешно организовано тако што су венчања у згради трајала 15 минута, а на терену пола сата.

Када је реч о трошковима, каже да су они, за венчање у згради општине већи за 10 динара, и да такса износи 330 динара. За судбоносно „да" ван зграде, цена је 14.211 динара. Листа чекања за сада не постоји.

„Уколико не нађемо термин који не одговара нашим младенцима, у Београду има 17 матичних подручја, и венчање у седишту неког матичног подручја ,може бити било где", рекла је.

Максимовићева наводи и да је приметно да расте број венчања са мањим бројем званица и да су заступљенији повољнији ресторани у односу на протекле године.

Говорећи о популарним терминима - јулу и мају месецу наредне године, Максимовићева је навела да верује да је са датумима и заказивањима у ресторанима гужва, али да у матичној служби, термин још може да се нађе.

Истиче да је и септембар популаран и тражен месец када је реч о заказивању склапања брака.

Максимовићева је рекла и да није водила евиденцију о томе колико је парова током радне каријере венчала, али да је са тих церемонија запамтила много занимљивих догађаја.
„Венчања која памтим, су у толиком броју да би лако могла књига једна да се напише", рекла је и додала да памти венчање на Дунаву када су се јахте спојиле у облику звезде како би се венчања обавила у исто време.

Памти и венчање када је по колегиницу матичарку која је церемонију требало да обави на терену - стигло погребно возило.

За разлику од раније, када су матичари ишли да венчају младенце у балону или ронилачком оделу, у последње време, како каже, нема тако необичних локација које они захтевају.

Променила се и старосна граница младенаца, па је тако, каже Максимовићева, према њеном искуству и подацима, млада старија од 30, а младожења од 35 година.

У Лесковцу је током прошле године порастао број склопљених бракова за 120 одсто, до септембра су резервисани бројни термини за венчање, али нема листе чекања за нова заказивања.

Младенце ове године у Лесковцу слави 510 парова.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи