Читај ми!

Студент пуни 85 година – часопис који је цензурисан и забрањиван

Часопис „Студент“ почео је са радом у предратном Београду, као аутентични левичарски омладински лист. Први број изашао је 15. марта 1937. године. Покретач листа био је Иво Лола Рибар. Од самог почетка „Студент” су пратиле цензура и забране.

Према тврдњама Богдана Пешића, првог уредника листа, често су цензори тј. припадници полиције чекали у самим штампаријама не би ли одмах по изласку из штампарске пресе запленили часопис.

Уочи 85. рођендана листа, о прошлости и садашњости Студента, у Јутарњем програму РТС-а , говорили су некадашњи и садашњи чланови редакције Бранка Оташевић и Милош Киломовић.

„У другој половини шездесетих година радила сам у редакцији листа Студент. Ту сам дошла као средњошколка и у то време је била једна рубрика која се звала ‘за будуће студенте‘. У њој су амбициозни млади средњошколци које је занимало новинарство као и друштвени живот, стасавали да пређу у велику редакцију Студента. Ту сам била до треће године студија. Ту сам била и 1968. године", истакла је Бранка Оташевић.

Додаје да увек користи прилику да истакне да је рад у редакцији Студента била њена новинарска школа, јер у то време на факултетима није било тог предмета у настави. Кроз студентску штампу смо савладавали новинарски занат и професију која има етичке стандарде у професији.

„Часопис Студент био је забрањиван и те 1968. године зато што је био не само гласило тог студентског покрета, него је он на неки начин тај покрет и иницирао. Текстови који су се објављивали тог маја, били су провокативни и позивали су студенте на један јасан друштвени ангажман. Студент је излазио свакога дана", рекла је Бранка Оташевић.

Тог јуна 1968. године лист Студент забележио је највећи тираж од 90.000 примерака. Други рекордни тираж забележен је током демонстрација 9. марта 1991. године.

У 21. веку лист Студент је и даље једини часопис Београдског универзитета.

„Функционишемо као портал од 2011. године, активни смо на друштвеним мрежама, а редакцију чини четрдесетак људи. Поводом годишњице од изласка првог броја, 15. марта 2022. године изаћи ће прво штампано издање листа Студент", истакао је Милош Киломовић.

Истакао је да ће 15. марта 2022. године у 18 часова у Скупштини града Београда бити свечана академија поводом 85. рођендана листа Студент. Пошта Србије издала је пригодну маркицу поводом овог јубилеја.

Од 2006. године лист Студент је део Студент прес ин Јуроп – организације која окупља студенте широм света.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи