недеља, 13.03.2022, 09:00 -> 14:23
Извор: РТС
Срећан ти 66. рођендан, „карађорђева шницло“
Уколико не знате шта бисте спремили за недељни ручак можда је „карађорђева шницла“ добро решење. Ових дана је прославила 66. рођендан. Баш толико година је прошло откако ју је измислио Титов кувар Милован Мића Стојановић.
Kувар је, каже, тек 70 година. За то време, мајстор кулинарства Милован Мића Стојановић је, како и гласи назив једне његове књиге, скувао историју. Његове специјалитете пробали су Черчил и Стаљин, Гадафи и Индира Ганди, Хајле Селасије и енглеска краљица…
Да све ово стане у једну каријеру било би довољно, а он је уз то осмислио и више од 200 јела која пре њега нису постојала у домаћим ресторанима. Мићин најуспешнији изум – „карађорђева шницла“ ових дана слави 66. рођендан.
„Дошао је један гост и тражио је од мене кијевски котлет, ја нисам имао ни пилеће месо за кијевски котлет нисам имао ни путер, али сам рекао да ћу направити нешто слично. Ја сам уместо пилетине направио телетину и уместо путера употребио кајмак. И било је одлично“, сећа се Милован Мића Стојановић.
И тако је Вожд добио своју шницлу. Мића нам објашњава и како је добила име.
„Морао сам да будем опрезан, Комунистичка партија је неке резала, а неке није. Ја сам морао да водим рачуна шта ће да каже партија, да ли је то то или није. Kарађорђе је морао да буде признат и због Карађорђеве звезде. И онда сам то убо, јер да сам неко друго јело које није ишло Комунистичкој партији не би ваљало“, каже кувар Мића.
На питање да ли је очекивао да његов кулинарски изум буде толико популаран одговара одрично.
„Искрен да будем, нисам очекивао. Али сам временом знао да мора да дође како треба и да ствари легну на своје место. Имао сам прилике кад сам путовао кроз свет, па питају за национално јело – 'карађорђева шницла', тако да она је сада на свим континентима позната по имену, а то је велика ствар", наглашава Стојановић чију је кулинарску каријеру обележило и то што је 25 година кувао за Тита.
На питање да ли је Тито био љубитељ Мићиног најпознатијег јела, Мића истиче: „Тито је био велики гурман, он не да је волео 'карађорђеву', он је волео све. Највише је волео јела од теста – гибанице, пите, разне штрудле… Волео је јела од теста и никада није нашао ману."
Мића је и аутор и кум многих српских јела као што су „опленачке палачинке“, „рудничка гибаница“, „његушки стек“... Сва ова јела су на менију и у његовом ресторану који је препустио сину Милану.
Милан нам открива да у породични ресторан гости најчешће свраћају наменски како би пробали ову шницлу иако, каже, имају и других укуснијих јела.
„Али дефинитивно је најпопуларнија и најтраженија 'карађорђева шницла', тик уз њу је 'његушки стек', и 'медаљони добра рада' који су моје омиљено јело", каже Милан који је кренуо очевим кулинарским стопама, а додаје да и Мићини унуци обожавају кухињу и да имају наследнике у овом послу.
Мића је открио и записао око хиљаду заборављених српских јела. Kако их спремити учио је 53 генерације ђака у куварској школи. Ни у пензији не мирује, повремено кува из разоноде и смишља нове рецепте.
Коментари