Читај ми!

Шпагете, лепак и веште руке студената граде мостове знања али и пријатељства

На међународном такмичењу под називом „Градимо мостове знања" на Државном универзитету у Новом Пазару, на којем је у протекла три дана учествовало 70 студената архитектуре и грађевинарства из пет земаља у окружењу, победили су студенти новосадског Факултета техничких наука. Друго место освојили су студенти Државног универзитета у Новом Пазару, а треће екипа Грађевинског факултета из Kосовске Митровице.

Од крхких тестенина, шпагете су, у рукама студената архитектуре и грађевинарства, постале моћно средство за израду макета мостова преко којих може прећи и човек.

Мост који су направили новосадски студенти издржао је оптерећење веће од 120 килограма.

„Нама је драго да смо урадили добар посао и ове године. Прошле године смо такође били прво место. Моја два пријатеља су били учесници прошле године. Потрудили смо се да будемо још бољи него прошле године", рекао је Милан Јовић, студент Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Према правилима такмичења, у градњи мостова од шпагета побеђује екипа која, у одређеним димензијама, изгради мост који издржи највеће оптерећење. Такмичари су у градњи мостова користили само шпагете и лепак.

„Свака екипа добија три кутије шпагета које теже хиљаду и по грама, на крају радова тај мост мора тежити 1.200 грама", објаснио је Рифет Алић из Студентског парламента ДУНП.

„Оно што је специфично - свака екипа применила је неку своју тактику у жељи да њен мост буде победнички", каже Денис Демировић, студент проректор на ДУНП.

На такмичењу су учествовали студенти из разних крајева Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Македоније.

Међународно такмичење на Државном универзитету у Новом Пазару одржава се четврти пут, са једном паузом због епидемије короне.

„Овде данас студенти не праве само мостове знања, овде се праве и мостови пријатељства јер су за протекла три дана имали прилике да упознају нове пријатеље из различитих земаља у окружењу", рекла је Зана Долићанин, проректор за међународну сарадњу на УДНП.

Ово такмичење покренули су пре 12 година студенти Факултета за грађевинарство у Марибору.   

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи