уторак, 08.03.2022, 22:40 -> 12:11
Извор: РТС
Аутор: Даница Јовановић
Драгана комбинује чварке и бели лук са цвећем и прави јединствене - букете
Једна Панчевка има интересантан хоби - прави јестиве букете, углавном од воћа и поврћа, које јој наручују за специјалне прилике и празнике, као што је 8. март. Њени букети су јединствени, лепо аранжирани и укусни.
Панчевка Драгана Јанковић се пре две године заинтересовала за прављење јестивих букета, па је уложила труд и време да ту вештину научи.
Како је по струци историчар уметности, није јој било страно да ствара нешто што захтева осећај за лепо и складно. Каже да је сваки букет одраз човека који га прави.
„Учим неке ствари, како иде везивање и комбиновање воћа и поврћа, боја, папира, паковање. Све то има своје, али ја сам неко ко уз помоћ своје маште ствара овакве букете", рекла је Драгана.
Букете прави за рођендане, празнике, породична славља. Воће и поврће комбинује са слаткишима и цвећем. Битно је коме су намењени, каква је особа која их прима.
„Прво питам који је повод. Да ли је то можда слава, да иде у кућу букет, за породицу. Или је за старију особу, која је можда била болесна, па имају доста витамина у себи. Или ако је девојчица, па правим са чоколадицама", прича Драгана.
У време короне често је правила букете са јужним воћем, за нечији опоравак. Наручују јој наши људи који живе у иностранству за чланове породице који су у Србији, а за мушкарце - најпопуларнији су слани букети, са сухомеснатим производима и неким пићем.
„Уз то иде панчета, чварци, грожђе, качкаваљ, паприке. Неко воли љуто па ја уз паприке стављам и црни и бели лук", додаје.
За Драгану је битно да све буде свеже, сезонски актуелно, а зна и вештину карвинга. Повремено организује радионице, па жене које желе све то да науче, могу да потраже њену помоћ.
Коментари