Читај ми!

Како су београдске општине добијале имена

Они који су 1924. године седели у кафани „Нови Београд“ у Тошином бунару вероватно нису ни слутили да ће исто име понети општина формирана скоро три деценије касније. Да ли Новобеограђани знају како је општина у којој живе добила име?

У Земуну је 1939. излазио и недељник „Нови Београд“, али историчари кажу да ове занимљивости не треба доводити у везу са именом општине која данас има највише становника у Београду.

„Историчар не може да потврди да је то пресудило и наравно да није, знате заснивање општине Нови Београд је сувише озбиљан и велики чин. Новом Београду је намењено да буде центар Београда, дакле ту је требала и ту је и била и савезна Влада и ЦК тада једине владајуће партије, сувише је то озбиљно и обимно да би носило спонтано назив по некој кафани“, рекао је историчар Небојша Дамјановић

Можда Нови Београд није добио име по кафани, али легенда каже да Чукарица јесте.

„Преко пута Аде Циганлије налазила се кафана код Чукара, то је народ тако прозвао и претпоставка је да се на основу тог назива формирано село Чукарица да би касније после 1950. настала и општина Чукарица“, рекао је Видоје Голубовић, хроничар Београда.

Једна од најинтересантнијих је прича о Палилули. У време турске владавине у граду је било забрањено пушење због опасности од пожара, а грађани који су желели да запале луле одлазили су ван градских зидина, најчешће у село Палилула.

Верује се да је по томе ова општина добила име. За називе других везане су разне легенде, историјске личности и догађаја. Некада је у Београду била само једна општина, а данас их је 17.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи