Читај ми!

Виолине из Куће уметности у Ковачици освојиле свет

Јан Немчек, градитељ виолина из Ковачице, по свом умећу с правом слови за Страдиварија из Војводине. Прву виолину направио је 1979. учећи од стрица, а данас гудачке инструменте израђује, раме уз раме, са својим сином Јаном.

„Користим технологију старих градитеља италијанских, све је ручно“, поносно прича Јан Немчек, који нас упознаје са техником ручне израде гудачких инструмената.

У родној Ковачици прво се бавио педагошким радом, а када се посветио изради виолина, мајсторство је усавршавао на надалеко чувеној лајпцијшкој школи, код познатог градитеља Рудолфа Бартоле.

Немчек уз осмех показује да је најважније одабрати квалитетно дрво. Јанов избор је смрча.

„То мало ко зна, имамо Панчићеву оморику. То је смрча која  расте само у Србији и нигде на планети. Има је на Тари и Копаонику. Дрво је најбитније, онда мало руке, мало душу дате том инструменту, јер виолина има две душе. Поред ове која спаја горњу и доњу таблу и мајстор додаје“, каже Јан.

Осцилациону теорију израде инстумената савладао је уз професорку Лидију Паржик-Танасијевић, ћерку Карла Паржика, једног од најпознатијих градитеља виолина, који је имао радњу у нашој престоници.

„Многи су наши инструменти на свим континентима, не водимо евиденцију, али за 42 године, 350 инструмената“, наводи градитељ.

Јан Немчек радосно истиче да на манифестацији „Царевчеви дани“ у Великом Грдишту, најуспешнијем учеснику дарују виолину која је дело руку Немчекових из „Куће уметности“ у Ковачици.

„Ту дајемо прву виолину, као што је у Гучи труба. Ту се бира прва виолина. Али ми је драго кад оде у праве руке, које ће тај инструмент поново да оживе“, наглашава Јан Немчек.

Са оцем, раме уз раме, не само виолине већ и акустичне гитаре израђује Јан млађи, који је преузео и вођење школе Немчекових за израду инструмената у словачком граду Зволену.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи